Cum poți evita problemele grave de vedere

Unul din cinci oameni are probleme grave sau moderate de vedere, conform statisticilor oficiale, publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Din fericire, mai mult de 75% din bolile sau afecțiunile oculare pot fi evitate sau tratate. Din nefericire, mulți pacienți ignoră sfaturile medicilor.

Pe 11 octombrie se sărbătorește Ziua Mondială a Vederii, sub tema „Îngrijirea ochilor pretutindeni” („Eye Care Everywhere”). Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020 al OMS, ce urmărește reducerea cu până la 25% a afecțiunilor de vedere evitabile până la finele anului viitor. De altfel, numărul celor care suferă de deficiențe de vedere din cauza bolilor oculare infecțioase, cum este trachomul sau oncocercoza, s-a redus considerabil în ultimii 20 ani, inclusiv datorită acțiunilor OMS.

Conform ultimelor date OMS:

  • 1 miliard de oameni au afecțiuni de vedere la apropiere (hipermetropie), 217 milioane ale vederii la distanță (miopie), iar 36 milioane suferă de orbire;
  • 124 de milioane de oameni cu probleme de vedere cauzate de erori de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism) nu le tratează (corectează);
  • 65 de milioane de persoane suferă de cataractă;
  • 55% din persoanele care se confruntă cu afecțiuni sau boli oculare sunt femei.

Medicul specialist oftalmolog Dr. Cristina Ciucă, de la Optica Medicală Videt.ro, ne-a oferit informații despre cele mai comune cauze ale afecțiunilor oculare și ale orbirii, punctând și măsurile pe care le putem lua pentru a ne proteja ochii.

Pentru început, d-na Ciucă face Topul cauzelor de probleme de vedere și de orbire la nivel global:

  1. Erorile de refracție necorectate – afectează percepția obiectelor la apropiere și la distanță. Cele mai întâlnite vicii de refracție sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia. Viciile de refracție pot fi corectate prin purtarea de dioptrii corespunzătoare fiecărei afecțiuni în parte.
  2. Cataracta – provoacă vederea în ceață sau sensibilitate la lumină puternică. Este întâlnită cel mai des la persoanele cu vârstă de peste 50 de ani, dar se poate dezvolta și la cele mai tinere. Pentru vindecarea cataractei este recomandată intervenția chirurgicală. Netratată, în timp, poate duce la complicații grave sau chiar la pierderea totală a vederii.
  3. Glaucomul – îngustează câmpul vizual și afectează treptat vederea, până la orbire, în cazul în care nu este tratat. Glaucomul nu poate fi vindecat, ci doar încetinit prin tratamentul cu picături sau laser. În cazurile de glaucom agresiv, aceste metode nu funcționează, așa că medicul poate apela la o intervenție chirurgicală.
  4. Degenerescența maculară legată de vârstă – duce la încețoșarea vederii, precum și la percepția greșită a culorilor și detaliilor. Această afecțiune este principala cauză de scădere a vederii la cei cu vârstă de peste 50 de ani. Cel mai recomandat tratament în cazul degenerescenței maculare legate de vârstă este intervenția cu laser.
  5. Opacitatea corneei – afectează vederea prin modificarea transparenței corneei. Bolile care pot fi asociate cu opacitatea corneei sunt cheratita, sindromul ochiului uscat, ulcerul corneei etc. În funcție de bolile cu care este asociată, opacitatea corneei poate fi tratată cu medicamente sau cu ajutorul operației.
  6. Retinopatia diabetică – este o complicație a diabetului zaharat care afectează retina, reducând astfel vederea. Modul prin care poate fi tratată retinopatia diabetică este, de regulă, prin intervenție chirurgicală cu laser.

Iată acum și ce măsuri putem lua pentru a preveni afecțiunile oculare. Dr. Cristina Ciucă recomandă câțiva pași esențiali:

  • Mergi regulat la controale oftalmologice. Diagnosticul corect și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni problemele de vedere. Controalele oftalmologice la un medic de specialitate pot detecta cu exactitate simptome ale diferitelor boli, pe care un pacient s-ar putea să nu le observe. Chiar dacă ai impresia că acuitatea ta vizuală nu prezintă schimbări sau nu observi nici un simptom care crezi că ți-ar putea afecta vederea, este important să mergi preventiv la un control oftalmologic de rutină, măcar o dată la doi ani.
  • Află istoricul problemelor oculare din familie – s-ar putea să le moștenești. Majoritatea problemelor de vedere sunt moștenite, așa că află cazurile de deficiențe sau boli oculare ale familiei. Ca să fii sigur că nu le moștenești, mergi la un consult oftalmologic.
  • Include zilnic în alimentație antioxidanți, Omega 3 și redu zahărul. Pentru a-ți păstra ochii sănătoși, este recomandat să ai o alimentație bogată în antioxidanți, care se găsesc în morcovi, spanac sau roșii, dar trebuie să consumi și acizi grași Omega 3, întâlniți în somon, ton, cât și în semințele de in, dovleac sau nuci. Pe lângă dietă, și exercițiile regulate te ajută să-ți menții nivelul normal de zahăr din sânge, reducând astfel riscul de retinopatie diabetică.
  • Poartă ochelari de soare cu protecție UV. De fiecare dată când ieși afară, indiferent de sezon, poartă ochelari de soare cu protecție UV, pentru a-ți proteja ochii de razele ultraviolete UVA și UVB, dăunătoare pentru ochi.
  • Odihnește-ți ochii timp de 20 de secunde la fiecare 20 de minute în fața ecranului. Dacă lucrezi în fața unui ecran, trebuie să le oferi ochilor un moment de relaxare. Este recomandat ca la fiecare 20 de minute de lucru să iei o pauză de aproximativ 20 de secunde și să-ți muți privirea de pe ecran.
  • Poartă și îngrijește corect lentilele de contact. Dacă ai o problemă oculară și porți lentile de contact sau folosești lentile de contact colorate, ai grijă să respecți toate indicațiile cu privire la întreținere, utilizare, dar și la termenul de valabilitate.

 

Puteți vizita site-ul clinicii sau showroomul Videt, în perioada 9-11 octombrie 2018, pentru a beneficia de o promoție specială, de Ziua Mondială a Vederii.

Loading

Comments

comments