Cum explică Șova cele două miliarde de dolari pe care România ar putea fi obligată să le plătească RMGC

   Foto: gov.ro

Dan Șova, Ministrul Proiectelor Speciale
Foto: gov.ro

Ministrul proiectelor speciale Dan Șova a declarat, joi, că, în cazul în care proiectul Roșia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenții la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiții realizate și 1,5 miliarde profitul estimat.

„Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiția, ne vor acționa în instanțele internaționale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea convenției de promovare și protecție reciprocă a investițiilor și vom vedea ce se va întâmpla, nu vom avea o poziție ușoară. Nu pot emite orice fel de pretenții, dar pretențiile se bazează pe cheltuielile de investiții deja realizate și pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat”, a explicat Dan Șova, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Întrebat de unde rezultă că investitorul de la Roșia Montană poate cere despăgubiri de 2 miliarde de dolari, Șova a spus că este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care acesta i-a investit până în prezent, la care se adaugă 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.

„Într-un arbitraj, se cere investiția realizată și profitul estimat”, a adăugat Dan Șova.

Șova a mai spus că, și în cazul în care nu se va realiza proiectul Roșia Montană, Gold Corporation are o licență valabilă până în 2019 și poate sta la Roșia Montană până atunci, fără să-i poată da nimeni afară.

„Dacă se respinge proiectul Roșia Montană, e posibil ca investitorul Gold Corporation să ne dea în judecată pentru naționalizarea investiției, dacă nu ne dă în judecată, e posibil să rămână pe loc până în 2019”, a mai spus Șova.

Întrebat dacă este corect ca premierul să se antepronunțe în legătură cu despăgubirile pe care investitorul străin le-ar putea cere, deși acesta încă nu a acționat în judecată statul, Șova a răspuns: “Este foarte normal, pentru că, dacă nu spunem, o să ne trezim peste 2, 3, 4 ani că vor fi unii care să spună că nu au știut. Noi ne-am făcut datoria și i-am informat”.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că suma eventualelor despăgubiri este invocată în mai multe adrese oficiale de către compania canadiană, „cuprinzând cheltuielile făcute până acum și eventualele pierderi comerciale”.

„Nu pot și nu am de gând să fiu avocatul cuiva care dă în judecată statul român, spun doar că acest lucru probabil că se va întâmpla” a mai spus Ponta.

Citește și:

Gabriel Resources nu se mulțumește cu despăgubiri. Canadienii amenință cu denigrarea României

Loading

Comments

comments