Culmea războiului: 400 de soldați ucrainieni hăituiți de pro-ruși și-au găsit salvarea… la ruși! VIDEO.

Foto: rt.com

Foto: rt.com

Peste 400 de soldați ucrainieni au trecut granița ucrainiană-rusă, retrăgându-se din calea luptătorilor pro-ruși, informează Euronews. Soldații ucrainieni au cerut și au primit azil din partea Rusiei.

Agenția rusă de presă Interfax a anunțat că este vorba de o dezertare în masă. Însă, un purtător de cuvânt al Armatei Ucrainiene a declarat că soldații sunt fideli Kiev-ului, dar aceasta a fost singura soluție pentru a se salva de la moarte sigură, după un atac puternic și de durată al pro-rușilor, în urma căruia au rămas fără muniție.

Varianta Kiev-ului a fost susținută de soldații în cauză. Unul dintre aceștia a explicat că a fost singura posibilitate de retragere din calea inamicilor. „Suntem bine tratați aici, am primit hrană și apă”.

Totuși, chiar dacă a fost o retragere, se pare că pentru mulți dintre cei 400 acesta este finalul serviciului militar în armata țării lor. Un oficial rus a declarat că 180 de soldați au fost repatriați după consultări cu omologii ucrainieni. Ceilalți încă nu s-au decis ce vor face în continuare.

Conform Russia Today, numărul exact al soldaților ucrainieni ce au trecut granița este 438. Se pare că soldații, care făceau parte dintr-o companie activă în regiunea Lugansk, negociau o predare în masă, fiind încercuiți de pro-ruși și nemaiavând nici muniție, nici provizii. Soldații ucrainieni au cerut să li se permită să distrugă cele circa 70 de vehicule blindate din dotare înainte de predare, condiție neacceptată de pro-ruși. Nu este clar, în acest moment, dacă vehiculele au fost distruse înainte de retragere.

Conform unora dintre soldații ajunși în Rusia, atacul pro-rușilor s-a soldat cu multe victime, deși li s-a promis că vor putea traversa coridorul spre graniță în condiții pașnice.

Mulți soldați s-au plâns de situația lor. „Suntem de peste o jumătate de an în câmpiile acelea și suntem epuizați”, a declarat unul. „Vreau să merg acasă, la ai mei. Contractul mi-a expirat acum patru luni”, a adăugat altul.

 

În înregistrarea prezentată de Russia Today, un soldat care trece granița în Rusia declară că a fost abandonat de ofițerii superiori, care l-au lăsat practic să se lupte cu mâinile goale.

Loading

Comments

comments