Cu Big Brother la patinoar: Americanii, amprentați facial la un meci de hochei

Toyota Center, în Kennewick, Washington Foto: ohlarenagiude.com

Toyota Center, în Kennewick, Washington
Foto: ohlarenagiude.com

Teama de a nu primi un puc în față nu a fost singurul motiv de neliniște pentru spectatorii  unui meci de hochei desfășurat sâmbătă la Toyota Center, în Kennewick, Washington.  Cei 6.000 de oameni prezenți la confruntarea din patinoar s-au aflat în mijlocul unui controversat experiment al Departamentului pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS), care a testat sistemul de recunoaștere facială cunoscut sub numele de Sistemul Optic de Supraveghere Biometrică (BOSS). Folosind un sistem sofisticat de camere video, DHS a colectat și a evaluat, de la o distanță de 100 de metri, fotografiile și imaginile tuturor spectatorilor, comparându-le apoi cu informațiile biometrice – stocate într-o bază de date – ale unui număr de 20 de voluntari, aflați la rândul lor în arenă pentru a fi identificați. Scopul declarat al programului BOSS este localizarea în mijlocul unei mase mari de oameni a suspecților căutați de serviciile americane de informații.

În valoare de 5,2 milioane de dolari, contractul pentru BOSS a fost oferit unui contractor militar american, compania Electronic Warfare Associates. Până în prezent, acest sistem optic nu a putut fi omologat, deoarece nu a prezentat o acuratețe acceptabilă de identificare la distanța de 100 de metri. Mai mult, BOSS nu a putut procesa și compara imaginile capturate cu cele deja existente în bazele de date, într-un interval mai mic de 30 de secunde, limită la care identificarea suspecților nu mai este considerată eficientă. În cazul în care rezultatul testului din weekend va demonstra că toate aceste probleme ale sistemului au fost rezolvate,  BOSS va fi implementat atât în toate punctele de frontieră, cât și în zonele monitorizate de DHS pe teritoriul Statelor Unite.

Deși această tehnologie a fost inclusă în mod generic de administrația de la Washington pe lista “mijloacelor de luptă împotriva terorismului”, militanții pentru apărarea dreptului la intimitate susțin că BOSS se va transforma  în cel mai scurt timp într-un alt instrument abuziv de control aflat în mâinile serviciilor americane de informații.

 

Loading

Comments

comments