Consiliul European recomandă Rusiei, Republicii Moldova, Maltei și Olandei să ia măsuri de combatere a rasismului și intoleranței

CoEComisia europeană împotriva rasismului și intoleranței (ECRI) a Consiliului Europei a constatat existența unor situații de rasism și intoleranță în Malta, Republica Moldova, Olanda și Federația Rusă, relevă un comunicat postat marți pe site-ul organizației.

Noile rapoarte publicate marți referitor la cele patru țări cuprind câte trei recomandări către autoritățile acestora, recomandări a căror aplicare urmează să fie evaluată de ECRI în interval de doi ani.

Astfel, Comisia recomandă Maltei să ia măsuri pentru a face mai transparent și imparțial procesul de naturalizare, să restrângă cazurile de arestare a imigranților sau solicitanților de azil fără acte și să consolideze drepturile de care se buConsiliul European recomandă Rusiei, Republicii Moldova, Maltei și Olandei să ia măsuri de combatere a rasismului și intoleranțeicură solicitanții de azil.

ECRI recomandă totodată Republicii Moldova ratificarea Protocolului nr. 12 la Convenția europeană a drepturilor omului, înregistrarea incidentelor rasiste și colectarea de informații privind grupurile vulnerabile în fața acestora, precum și informarea acestor grupuri cu privire la legislația și organismele de combatere a rasismului și, în fine, realizarea de anchete efective pentru pedepsirea celor responsabili.

În ce privește Olanda, Comisia le recomandă autorităților acestei țări să recunoască motivația rasială în Codul Penal, să limiteze exploatarea lucrătorilor temporari și să-și dezvolte o strategie națională de combatere a rasismului și intoleranței.

ECRI îndeamnă de asemenea Rusia să creeze un sistem pentru identificarea și acordarea de asistență celor care se confruntă cu piedici în înregistrarea reședinței, să se asigure că legislația anti-extremistă este aplicată doar în cazurile grave de ură sau violență și să reia programul de încurajare a toleranței în rândul societății ruse.

Loading

Comments

comments