Consiliul Concurenței reacționează la semnalul șefului statului, verificând achizitorii de producții agricole

Venezuela Expropriation

 

UPDATE

Inspecțiile „inopinate” au fost efectuate chiar în cursul zilei de azi, a confirmat Biroul de Presă al Consiliului Concurenței, pentru Select News .

 

 

„Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la 12 sedii și puncte de lucru ale principalelor companii active pe piața comercializării cerealelor din București și din țară”, anunță un comunicat al instituției.

Fără a specifica perioada în care au fost făcute inspecțiile, comunicatul continuă:

„Inspecțiile s-au desfășurat în cadrul investigației declanșate de Consiliul Concurenței privind o posibilă înțelegere anticoncurențială pentru fixarea prețurilor la achiziția cerealelor. Companiile inspectate sunt: Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain”.

„La declanșarea acestei investigații am ținut cont de specificul și sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor și lipsa posibilităților de depozitare la dispoziția producătorilor mici și mijlocii, este mult mai probabil ca o înțelegere anticoncurențială între comercianți să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigației am colaborat cu mai multe instituții ale statului și am organizat cu minuțiozitate inspecțiile desfășurate la nivel național” a declarat domnul Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Documentele și declarațiile ridicate în cadrul acestor inspecții se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației.

În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență, în cadrul programului de clemență, pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor”, se mai precizează în comunicat.

Anunțul Consiliului Concurenței survine la o zi după criticile președintelui Traian Băsescu la adresa Guvernului, care nu ar avea o politică de susținere a agricultorilor, aceștia fiind lăsați la mâna traderilor. Iar traderii impun prețuri de achiziție prea mici, falimentându-i pe agricultori.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței este fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu, fiind numit în funcție de Guvernul Emil Boc (I), în luna mai, 2009.

Știre în curs de actualizare.

Loading

Comments

comments