Confruntările dintre suporterii Frăției Musulmane și opozanți s-au soldat, până acum, cu cel puțin 28 de morți

Imagine despre care se spune ca ar fi din timpul unui marș anti-Morsi. (Twitter)

Imagine despre care se spune ca ar fi din timpul unui marș anti-Morsi. (Twitter)

Egiptenii au ieșit în stradă împărțiți în două tabere, una de susținători ai lui Mohammed Morsi iar cealaltă care a dorit înlăturarea lui. Cele mai intense confruntări de stradă fiind cele din Cairo unde numărul protestatarilor a ajuns la zeci de mii. Cele două tabere s-au bătut pentru scurtă vreme la intrarea nordică a Pieței Tahrir, relatează The Thelegraph.

Mohammed Badie, liderul Frăției Musulmane, a cerut militarilor să nu respecte ordinele date de generali iar Morsi, despre care se crede că a fi arestat, să fie repus în funcție.

Badie, care a negat faptul că ar fi fost și el arestat, a declarat că liderii naționali care au anunțat constituirea unui nou guven, miercuri noaptea, nu sunt reprezentativi.

Liderul Frăției Musulmane a subliniat că miscările Marelui Imam al Universității Al-Azhar și capului Bisericii Copte sunt provocări în contextul tensiunilor sectare.

Podul 6 Octombrie

Podul 6 Octombrie

“Milioane de oameni vor rămâne în piețe până când vom reuși să îl ducem pe umeri pe președintele nostru ales Mohamed Morsi” a spus Badie în timpul uralelor mulțimii. ” Noi suntem soldații lui și îl vom apăra cu prețul vieților noastre”.

El a mai declarat că nu va fi descurajat de “amenințări cu detenția sau de galoanele militarilor”. Acesta a mai insistat ca militarii să se supună comandantului suprem, peședintele Morsi, și nu ministrului Apărării, gen. Abdulfattah al-Sisi.

Una dintre cele mai dramatice incidente ale zilei a avut loc în fața catierului general al Gărzii Republicii, în apropierea taberei Frăției de lângă Moscheea Rabba Al-Adawiya. Se crede că Morsi ar fi lucrat acolo în momentul în care a fost arestat. Locul a devenit centrul protestelor Frăției Musulmane.

Piata Tahrir

Piata Tahrir

O coloană de protestatari au apărut în fața barierelor de sârmă ghimpată în pofida ordinului de a nu se deplasa într-acolo. S-au tras mai multe focuri de armă după mai multe tentative de a pune pe barieră un portert al lui Morsi.

Mai târziu un purtător de cuvânt al armatei a declarat că au fost folosite numai gloanțe oarbe. Cu toate acestea corespondentul BBC, Jeremy Bowen, a fost lovit de o alică, iar în rândul potestatarilor s-a înregistrat un mare număr de răniți iar reprezentanți ai partidului Libertății Frăției Musulmane au declarat că sunt cinci morți.

În timpul zilei elicoptere de atac au zburat la joasă înălțime deasupra ambelor tabere, într-o demonstratie de forță. Totuși în fața locurilor sesnibile din Cairo au fost desfășurate puține forțe de securitate, inclusiv în Piața Tahrir unde mulțimea continua să celebreze căderea lui Morsi.

Al doilea protest masiv al Frăției a început în fața Univesității Cairo, locul în care s-au înregistrat cei mai mulți morți din ultima săptămână când 18 oameni au fost uciși după ce coloana de protestatari a fost atacată, joi noaptea.

Elicopter zburând deasupra podului 6 Octombrie

Elicopter zburând deasupra podului 6 Octombrie

După ce protestatarii au tecut podul 6 Octombrie, aflat între dintre Piața Tahrir și sediul televiziunii de stat, liderii Frăției au ordonat deplasarea coloanei către moscheea Rabaa al-Adawiya pentru a se ralia cu potestatarii de acolo.

Dar un grup mai mare de protestatari tineri au plecat către Piața Tahrir unde au aruncat cu pietre și au început să tragă cu armele. “Trebuie să mergem în Piața Tahrir” a declarat Mosaad Abdulghani. ” Ce a fost luat cu forța trebuie luat înapoi tot cu forța”.

Strada din spatele Muzeului Național a devenit locul confruntărilor dintre cele două tabere.

De ambele părți s-au folosit arme de foc tragând direct unii în alții și cel puțin doi oameni și-au pierdut viața. După o oră de lupte, tabăra anti-Morsi întărită cu

Demonstratie pro-Morsi în fața Cartierului General al Gărzii Republicii.

Demonstratie pro-Morsi în fața Cartierului General al Gărzii Republicii.

oameni veniți din Piața Tahrir, a putut să îi gonească pe suporterii Frăției.

Armata, care a așteptat în apropiere de-a lungul Nilului, și-a trimis militarii de-a lungul podului 6 Octombrie într-o altă demonstarție de forță.

Confruntările din Cairo trezesc teama că Frăția Musulmană nu vrea să renunțe în liniște la putere după ce Mosi a fost înlăturat. Armata deasemeni nu vrea să facă compomisuri blocând orice adunare.

Președintele interimar, Adly Mansour, a anunțat dizolvarea Shura (camera superioară a Parlamentului, instituția guvernamentală dominantă islamică)

În alte locuri din Egipt, secțiile de poliție și clădirile guvernamentale au fost atacate de protestatarii Făției. La nord de Sinai în orașul El-Arish doi polițiști au fost împușcați de doi indivizi pe motociclete.

Sinai-ul a devenit un loc fierbinte pentru grupările de militanți jihadiști, unii cu legături în al-Quaeda, după revoluția din 2011 când Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere.

Loading

Comments

comments