Compozitorul George Enescu a fost ținta Securității

George Enescu

George Enescu

Adrian Cioroianu susține că George Enescu a fost o țintă a Securității, așa cum erau toți intelectualii, fiind folosit într-o manieră perversă și fără scrupule, candidând pentru un post de deputat pe lista Blocului Partidelor Democratice și efectuând un turneu în URSS, după care i s-a dat voie să plece, relatează Agerpres.

Cioroianu a participat, miercuri seară, la dezbaterea dedicată supravegherii marelui compozitor de către Securitate, dezbatere desfășurată la Librăria Humanitas Kretzulescu și prilejuită de publicarea de către Ladislau Csendes, muzician, fost membru CNSAS, a volumului “George Enescu – un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955)”.

Cartea, apărută la Editura Casa Radio, cu sprijinul Muzeului Național “George Enescu”, reunește un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securității și o culegere de patru înregistrări muzicale din Fonoteca Radio.

“Regimul comunist s-a folosit de Enescu, Sadoveanu, de C. I. Parhon, dar de cine nu s-a folosit?”, a spus Cioroianu, menționând că “Enescu naivul, sincer democrat și monarhist, deși n-a fost un reacționar, era dus la întâlniri de la A.R.L.US. să povestească despre realizările din Uniunea Sovietică”.

Istoricul Marius Oprea a subliniat că Enescu, cu numele de cod “Enache”, folosit de Securitate, a făcut un compromis fără compromitere, nu a turnat, nu a compus pentru regimul comunist, lucrând doar pentru a-și desăvârși proiectul său artistic, pentru că trebuia să trăiască pentru a ne da nouă, celor de azi, o operă”.

Loading

Comments

comments