Comisia Europeană studiază posibilitatea autorizării folosirii bicarbonatului de sodiu în mititei

Solicitarea depusă de industria cărnii din România privind autorizarea utilizarea bicarbonatului de sodiu în prepararea mititeilor a fost discutată de grupul de lucru al experţilor din ţările membre de la sfârşitul săptămânii trecute, care şi-au acordul de principiu în acest sens, urmând ca serviciile Comisiei Europene (CE) să înceapă lucrul la o propunere privind această excepţie ce va fi supusă la vot în septembrie, a declarat luni pentru Agerpres un purtător de cuvânt al CE.

‘Subiectul a fost într-adevăr discutat /la reuniunea grupului de lucru de vineri/ şi experţii statelor membre ar putea accepta folosirea acestui aditiv, inclusiv în produsul în cauză’, a precizat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor Tonio Borg, la solicitarea Agerpres.

‘Vom începe lucrul la o propunere care ar putea fi supusă la vot în septembrie 2013, în aşa fel încât până la sfârşitul anului folosirea acestei substanţe să poată fi conformă cu legislaţia UE’, a adăugat el.

Propunerea întocmită de serviciile CE ar urma să fie supusă la vot în cadrul SCofCAH (Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală).

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat săptămâna trecută că ‘mititeii’ româneşti pot fi produşi în continuare până la atestarea lor ca produs tradiţional românesc în baza unui acord intern semnat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, adus şi la cunoştinţa CE.

“Micul românesc este salvat. Nu este niciun fel de problemă. Cu ajutorul sectorului, care s-a mobilizat foarte bine, eu cred că am reuşit să facem un lucru foarte important. Sigur, mai sunt câteva zile până când aşteptăm şi o decizie europeană în acest sens, dar de la 1 iunie, când a intrat în vigoare regulamentul european, micul românesc se produce în continuare. Va exista în regulamentul european o excepţie pentru ingredientele care se regăsesc în micul românesc. Pe de o parte. Procesul acesta va fi mai lung şi cred că României nu i se va declanşa un proces de infringement. Pe de altă parte, însă, asociaţia – înţeleg că deja s-au constituit, au făcut o asociaţie – va începe să parcurgă procesul de atestare a produsului ca fiind tradiţional românesc, un proces care va dura în jur de trei luni şi după aceea nu cred că va mai fi niciun fel de problemă”, a afirmat Daniel Constantin în urmă cu o săptămână.

La începutul lunii mai, Frederic Vincent a afirmat că folosirea bicarbonatului de sodiu sau E 500 în reţeta mititeilor de către industria cărnii din România ‘pare acceptabilă’, dar că procedurile vor trebui respectate.

Noua listă a aditivilor alimentari pentru UE, respectiv anexa II a Regulamentului CE nr. 1333/2008 al Consiliului UE şi al Parlamentului European privind aditivii alimentari, amendată trei ani mai târziu prin Regulamentul nr. 1129/2011, a intrat în vigoare de la 1 iunie 2013.

Loading

Comments

comments