Colindul antisemit difuzat de TVR a generat un incident diplomatic

Ambasada Statului Israel se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de “Dor transilvan” și difuzat de TVR3, în 6 decembrie, și speră că autoritățile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc, informeaza Mediafax.

Prin intermediul unui comunicat de presă, misiunea diplomatică își exprimă “îngrijorarea profundă față de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, și difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3, la 6 decembrie 2013, și care include mesaje puternic antisemite”.

Ambasada Statului Israel apreciază drept “foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR”.

“Date fiind eforturile depuse și de Guvernul României și de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul și discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmați de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România”, se mai arată în comunicat.

Ambasada speră că autoritățile române competente vor lua “măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple”.

Comunicatul include și un “pasaj relevant” din colindul respectiv: “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afurisit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan (= horn), la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară (= fum) în drum”.

Postul public TVR 3 a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit interpretat de grupul de colindători Ansamblul “Dor transilvan“, fiind reclamat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Grupul pentru Dialog Social și Revista 22.

Societatea Română de Televiziune (SRTv) spune că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul “Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct “Alege verde” de la TVR 3 a aparținut Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Județean Cluj.

“Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparținut Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecție a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradițional și este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate”, a precizat, miercuri, SRTv, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului, “în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată și, în consecință, a sesizat Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale”.

Directorul Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, susține că “nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.

Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, solicită TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, reclamată la CNA din acest motiv, el spunând că așteaptă ca Poliția și Parchetul să se autosesizeze.

Robert Schwartz a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că este îngrijorat de difuzarea colindului pe TVR 3, considerând că nu a fost vorba despre o greșeală.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că difuzarea de către un post al televiziunii publice a unui colind antisemit, la TVR 3, este similar cu o “bombă” care face mari distrugeri dacă este “scăpată”, catalogând incidentul “scandalos spre nebunie”.

Loading

Comments

comments