Clienții companiilor americane de IT, spionați de NSA pe banii lor

prism google fbO serie de companii americane de hardware și software sunt în pericol să fie târâte în imensul scandal internațional provocat de dezvăluirile informaticianului și fostului consultant al Agenției Naționale de Securitate a Statelor Unite (NSA), Edward Snowden, scrie Financial Times. Informațiile furnizate de Snowden sugerează că NSA a colaborat cu companii de tehnologie informatică din Statele Unite, pentru ca acestea să insereze vulnerabilități în propriile sisteme, care să permită ulterior agenției americane să-i urmărească în secret pe utilizatorii produselor IT. Ultimele dezvăluiri, susține Financial Times, amenință să arunce un număr tot mai mare de companii americane într-un scandal care poate duce la subminarea internațională a produselor acestora.

Experții în tehnologie afirmă că introducerea în propriul software a unor programe capabile să spioneze clienții reprezintă pentru companiile americane din industria IT o decizie de o gravitate fără precedent. Unul din documentele secrete ale NSA se referă explicit la un program proiectat „pentru a insera vulnerabilități în sistemele de criptare comerciale, în sistemele IT, în rețele, precum și în dispozitivele terminale de comunicare utilizate de țintele urmărite ”, în timp ce alte documente, dezvăluite anterior, fac un rezumat al încercărilor NSA de a sparge sistemele de criptare care asigură securitatea comunicațiilor, comerțului, precum și a tranzacțiilor bancare derulate prin intermediul Internetului.

Deși ultimele dezvăluiri nu oferă nici un nume al celor care au colaborat cu NSA, Intel și Cisco Systems au negat deja că ar fi atașat sisteme-spion în produsele lor.

China este una dintre piețele în care se estimează că pierderile înregistrate de companiile americane din IT vor fi semnificative, în urma acestui imens scandal. Până acum, firmele chinezești pentru echipamente de comunicare erau arătate cu degetul în mod sistematic de către Statele Unite pentru gradul înalt de risc pe care îl reprezintă.

Șerban Mihăilă

Loading

Comments

comments