Clădirile din România consumă de opt ori mai multă energie decât media europeană

Foto: timpul.md

Foto: timpul.md

În România pierderile reprezintă mai mult de 35% din consumul final de energie, a declarat prof. dr. ing. Aureliu Leca, din partea Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice (ARPEE), în cadrul seminarului Energie – Schimbări Climatice Europa 2030”, organizat de Fundația TERRA Mileniul III, se precizează într-un comunicat al organizației.

Seminarul a reunit specialiști, reprezentanți ai mediului academic, ONG și de afaceri și fost un prilej de dezbatere a termenelor și obligațiilor stabilite prin Directiva 27/2012/CE privind eficiența energetică, ce va trebui transpusă și în România până la sfârșitul acestui an.

”Nu suntem pregătiți pentru termenele impuse de Directiva pentru Eficiență Energetică. România și-a redus de la an la an consumul de energie, în urma reducerii activității industriale, însă eficiența nu a crescut. Sunt foarte puține clădiri eficiente energetic și nicio certitudine de ameliorare pentru următorii 15 ani”, a declarat profesorul Leca. El a adăugat că lucrările de reabilitare termică din România se fac superficial și doar în ani electorali, iar eficiența energetică nu este încurajată în mod real, prin politici eficiente.

În România, clădirile folosesc aproximativ 41% din consumul final de energie. În termeni comparativi, clădirile de locuințe din România consumă de opt ori mai multă energie decât media UE din cauza sistemelor ineficiente de încălzire și a izolației termice necorespunzătoare, după cum se arată în raportul ”European Semester” din mai 2013, ce conține recomandările de țară făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru.

”Ignorăm biomasa, sursa regenerabilă de energie cu cel mai mare potențial în România (52% din total) și singura care poate fi convertită atât în energie electrică, cât și în energie termică, în condițiile în care în țara noastră există 12 milioane de oameni care trăiesc și se încălzesc în condiții rudimentare”, a mai spus profesorul Leca.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului ”Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2”, implementat de Fundația TERRA Mileniul III, împreună cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Loading

Comments

comments