Cine sunt cei trei români selectați în top 100 lideri ai inovației din Europa Centrală și de Est

Res Publica, în colaborare cu Visegrad Fund, Google și Financial Times au anunțat lista celor 100 de lideri ai inovației din Europa Centrală și de Est. Trei români se regăsesc pe această listă, informează Grayling Romania.

Ionuț Budișteanu, Paul-Andre Baran și Cristian Botan sunt românii care se regăsesc pe lista finală a proiectului New Europe 100 (NE100). Lista NE100 a fost creată ca parte a unei campanii care are ca scop promovarea inovației în Europa Centrală și de Est, prin evidențierea celor care sunt motorul schimbărilor pozitive în societate. Candidații pentru NE100 sunt oameni și echipe care utilizează noile tehnologii în sectoarele lor de activitate, ale căror acțiuni au impulsionat economia, știința, cultura și comunitatea.

 

Ionuț Budișteanu Foto: enational.ro

Ionuț Budișteanu
Foto: enational.ro

Ionuț Alexandru Budișteanu este student al Universității din București. Programează de mai mult de 9 ani și a fost implicat în peste 50 de proiecte de acest tip. Ionuț este membru al celei mai mari organizații mondiale dedicate științelor informatice – ACM (Association for Computing Machinery) și al celei mai mari asociații pentru tehnologii avansate, IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). A fost nominalizat de revista TIME ca unul dintre cei mai influenți tineri din 2013. Proiectul unei mașini fără șofer, la un cost redus, realizat de Ionuț a câștigat primul loc și un premiu de 75.000 dolari la competiția Intel International Science and Engineering Fair. Prototipul lui a scos în evidență potențialul construirii în serie de mașini autonome.

 

Paul Andre Baran-Candrea Foto: Youtube

Paul Andre Baran-Candrea
Foto: Youtube

Paul-Andre Baran este născut în Los Angeles. În ultimii trei ani, Paul a administrat programul Biblionet, de 26,9 milioane de dolari, al fundatiei Bill & Melinda Gates, menit să reformeze bibliotecile publice din România. Paul trăiește și muncește în România de peste 12 ani, timp în care a oferit asistență tehnică pentru British Council în dezvoltarea centrelor de pregătire regionale ale administrației publice din România. Mai mult, a administrat programele de guvernanță locală finanțate de USAID și a fost consultant pentru guvernanță locală al Președinției României.

Cristian Botan Foto: Youtube

Cristian Botan
Foto: Youtube

Cristian Botan este creatorul portalului jobs.gov.ro, realizat cu scopul combaterii nepotismului în administrație. Apariția acestui instrument online a deschis drumul către transparența în administrația publică în România. Întreprinzător și doctorand, Cristian Botan a fost cooptat de Primul Ministru al României în poziția de consilier de transparență. Cristian a demarat alte cinci proiecte online, care au ca țintă transparentizarea administrației publice: date.gov.ro, internship.gov.ro, online.gov.ro, petitii.gov.ro, transparenta.gov.ro.

Lucrăm la această listă de aproape un an. Am căutat inovatori din diferite industrii, a căror activitate conturează astăzi viitorul. Datorită lor am învățat că, în ciuda stereotipurilor, Europa Centrală și de Est are multe de oferit. Cultura start-up-urilor a explodat în această parte a Europei în ultimii 25 de ani, perioadă în care regiunea a pornit-o aproape de la zero și continuă să crească”, a declarat Wojciech Przybylski, editor Res Publica Nowa și organizator al New Europe 100.

Lista completă a celor 100 de inovatori din Europa Centrală și de Este este disponiblă la www.ne100.org și prezentată public în cadrul evenimentului European Forum for New Ideas (EFNI), din Sopot, Polonia.

Loading

Comments

comments