ANALIZĂ: Cine răspunde pentru situația creată în București? UE sau PSD?

Foto: AFP Photo / Alexander Zobin

Foto: AFP Photo / Alexander Zobin

Bucureștenii din sectoarele 2, 3, 4 și 5 au rămas, sâmbătă dimineața, fără apă caldă, pentru că, începând de marți, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată Electrocentrale București (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, informează Mediafax.

„Măsura limitării a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eșalonarii debitelor”, spun reprezentanții Distrigaz. Cantitatea de gaze livrată a fost redusă începând cu data de 30 septembrie „ca urmare a acumulării de către Elcen a unor datorii importante de plata aferente serviciului de distribuție prestat inclusiv pentru sezonul rece 2013-2014”.

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) anunță pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2,3,4 și 5, din cauza reducerii presiunii și cantității de gaze livrate către Elcen.

Ulterior, Distrigaz a anunțat că a reluat furnizarea gazelor la parametri normali, urmând ca „nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunii autorităților responsabile, să se găseasca o soluție acceptabilă pentru stingerea datoriei”.

Primăria București a comunicat că, pentru cantitățile de energie termică cumparate de la Elcen, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alături de RADET, suma totală de 677.580.571 lei, față de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menționate – 609.907.040 lei. „Nu pot fi reținute motivele invocate de către Electrocentrale Bucuresti SA conform cărora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, în principal, de neplata obligațiilor financiare ale RADET și ale Primăriei Municipiului București, privind achiziția de agent termic pentru perioada menționată”, spune primarul Sorin Oprescu.

În replică, Elcen transmite că are de recuperat de la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără penalități, pentru energia termică livrată și neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

 

Acesta fiind contextul actual, să vedem cum s-a ajuns în această situație, ca un întreg oraș, iar nu rău-platnicii, să fie privați de un serviciu fundamental într-o civilizație europeană.

Avem următoarele elemente:

1. Furnizarea de apă caldă și încălzire populației, în special în sezonul rece, este o problemă de siguranță națională. Statul, implicit prin Constituție, are obligația de a-și proteja cetățenii de situații absurde, precum cea care tocmai s-a întâmplat azi. Articolul 34 (2) spune: „Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice”.

2. Datoriile RADET sunt istorice, în sensul că există dintotdeauna, dinainte de 2004, anul privatizării Distrigaz. Datoriile regiei de termoficare au fost constituite prin acumularea de restanțe la întreținere de către numeroase asociații de locatari. Între timp, legislația s-a modernizat, au apărut asociațiile de proprietari, acestea au dreptul să execute silit restanțierii și multe chiar o fac, ajungându-se la evacuări. Însă, evident că restanțele au continuat să se acumuleze, chiar dacă nu în ritmul de altădată, fenomenul fiind contracarat și de închiderea grabnică a „robinetului” de către RADET, la acumularea unor datorii însemnate. Totuși, pentru a se ajunge la o situație de normalitate în privința plăților curente și lichidării datoriilor istorice, este necesar ca și nivelul de bunăstare al populației să crească până la un nivel la care plata datoriei la întreținere să nu mai fie o povară insuportabilă, pentru atât de mulți.

3. Privatizarea Distrigaz a fost una dintre condițiile pre-aderării la Uniunea Europeană. UE a impus privatizarea, fără să precizeze obligația statului român de a se asigura că noul proprietar își va lua anumite angajamente referitoare la furnizarea de gaze pentru uzul populației, astfel încât să se evite situații ca cea petrecută azi. E posibil ca această precizare să fi fost omisă, asumându-se că este ceva de la sine înțeles. Ei bine, nu a fost de la sine înțeles.

4. Privatizarea Distrigaz a fost realizată de PSD. Contractul de privatizare a Distrigaz Sud a fost semnat, cu Gaz de France,  de Guvernul Adrian Năstase, în 18 octombrie 2004, pe final de mandat. Contractul de privatizare se găsește pe site-ul Ministerului Economiei și Comerțului. Contractul nu prevede obligația noului proprietar (Gaz de France) de a asigura furnizarea de gaze populației și entităților care deservesc, la rândul lor, populația (de a nu sista livrările sub niciun motiv), urmând a-și recupera debitele de la statul român (cel care a semnat contractul de privatizare), în cazul în care autoritățile locale nu reușesc să gestioneze situația creanțelor. Cu alte cuvinte, Guvernul Năstase nu s-a asigurat că se va putea respecta Constituția țării.

5. Primarul Capitalei este Sorin Oprescu, în prezent neînregimentat politic, dar fost membru PSD, apropiat al lui Ion Iliescu și, mai nou, al lui Victor Ponta, căruia i-a închinat osanale la lansarea candidaturii sale în cursa prezidențială. Lui Oprescu îi este subordonată RADET. Elcen este în subordinea Ministerului Economiei și Comerțului, controlat tot de PSD.

Rămân două întrebări:

1. Cine va răspunde pentru situația creată azi, în București?

2. Cine și cum va garanta că situația nu se va repeta?

 

Loading

Comments

comments