LIVE VIDEO. Iulia Timoșenko a fost eliberată. Partidul său a preluat guvernarea în Ucraina

kiev molotov

LIVE VIDEO AICI

UPDATE (15) Ianukovici a fost demis de Parlament și s-ar ascunde după o tentativă nereușită de a fugi din țară

Parlamentul ucrainean a decis, sâmbătă, demiterea președintelui Viktor Iankovici și convocarea de alegeri prezidențiale anticipate pentru 25 mai.

Parlamentarii l-au declarat pe președinte incapabil dinpunct de vedere constituțional de a-și îndeplini atribuțiile. După vot, unii dintre ei s-au ridicat, au aplaudat și au cântat imnul național.

Votul a fost transmis în direct de canalul de televiziune parlamentar Rada.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a încercat să urce la bordul unui avion cu destinația Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri, a declarat sâmbătă președintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, relatează AFP.

“A încercat să ia un avion cu destinația Rusia, dar a fost împiedicat de către grăniceri. În prezent se ascunde undeva în regiunea Donețk”, o regiune prorusă situată în estul Ucrainei, de unde este originar, a declarat Turcinov, citat de agenția Interfax. (MEDIAFAX)

Iulia Timoșenko a părăsit, sâmbătă, într-un scaun cu rotile spitalul din Harkov, în nord-estul țării, unde era deținută, și s-a urcat într-o mașină de teren neagră, relatează BBC News Online. Timoșenko a fost transportată la aeroport și este așteptată de manifestanții care acum sărbătoresc în Piața Maidan, din Kiev.

UPDATE (14) Ianukovici anunță că nu demisionează. „Președintele Parlamentului a fost bătut”.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat sâmbătă că nu va cruța niciun efort pentru a pune capăt vărsării de sânge și a promis că va rămâne președintele Ucrainei, relatează BBC News Online.

Potrivit BBC, postul de televiziune ucrainean ICTV a difuzat o alocuțiune a președintelui înregistrată anterior, în care acesta suține că trebuie să protejeze poporul și că nu va cruța niciun efort pentru a pune capăt băii de sânge. El a declarat, de asemenea, că nu va părăsi Ucraina și nu va demisiona, devreme ce a fost ales președinte în mod legitim.

Ianukovici a descris evenimentele recente din Ucraina drept “vandalism, banditism și o lovitură de stat”.

El a afirmat, de asemenea, că președintele Parlamentului Volodimir Rîbak a fost obligat să demisioneze pentru că a fost bătut.

Alocuțiunea președintelui a fost difuzată de mai multe canale de televiziune din Ucraina. (MEDIAFAX)

UPDATE (13) Iulia Timoșenko a fost eliberată. Partidul său a preluat guvernarea în Ucraina

Parlamentul ucrainean a adoptat sâmbătă o rezoluție pentru eliberarea “imediată” a opozantei încarcerate Iulia Timoșenko. Eliberarea fostului premier Timoșenko a fost confirmată oficial pentru RIA Novosti de purtătorul său de cuvânt. Textul, care a fost adoptat cu 322 de voturi, “prevede eliberarea imediată a Iuliei Timoșenko, pe baza unei decizii a Curții Supreme”, a declarat pentru AFP deputatul Viktor Șveț, juristul partidului Batkivșcina, din care face parte opozanta încarcerată.

Adjunctul Iuliei Timoșenko, Oleksandr Turcinov, a fost însărcinat de Parlament să conducă Cabinetul ucrainean, până la formarea unui Guvern de coaliție, potrivit agenției Interfax-Ukraine, citată de BBC News online.

Decizia a fost adoptată cu votul a 314 din cei 329 de parlamentari prezenți.

Poliția ucrainiană anunță că este “alături de popor” și vrea “schimbări rapide”, anunță Ministerul de Interne într-un comunicat. (MEDIAFAX)

UPDATE (12) Președintele Ianukovici a părăsit Kievul. Președintele Parlamentului Ucrainei a demisionat

Situația rămâne tensionată la Kiev, unde o mare parte a menifestanților și-au manifestat dezaprobarea față de acordul încheiat de forțele politice de Opoziție cu președintele Ianukovici, acord prin care liderul ucrainian a făcut o serie de concesii, incluzând organizarea de alegeri anticipate. Acești manifestanți, incitați de radicali, cer demisia imediată a lui Ianukovici.

În acest context, președintele nu este de găsit, iar conform fostului boxer convertit în politician, Vitali Kliciko, ar fi părăsit Capitala, refugiindu-se la Harkov. Jurnaliști ai postului de televiziune Kanal 5 au pătruns fără dificultate în reședința președintelui de la periferia Kievului, de obicei extrem de bine protejată.

Pe de altă parte, Volodimir Ribak, președintele Parlamentului ucrainean, a demisionat sâmbătă, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, după ce o serie de deputați din cadrul Partidului Regiunilor, aflat la putere și apropiat președintelui Viktor Ianukovci, au anunțat că părăsesc formațiunea.

 

UPDATE (11) Acalmie la Kiev după ce președintele anunță anticipate și revizuirea Constituției

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat vineri un scrutin prezidențial anticipat și revenirea la Constituția din 2004, care reduce puterea președintelui în favoarea Guvernului și Parlamentului, transmite AFP.

UPDATE (10) Un general ucrainian spune că demisionează ca să evite o baie de sânge

Poliția ucraineană, citată de Reuters, susține că protestatarii au deschis focul, vineri, în apropiere de Piața Independenței din Kiev, relatează Sky News și BBC News Online.

“Participanții la proteste au deschis focul asupra ofițerilor de poliție (…). Urmează să vedem dacă a fost cineva rănit. Intenția lor este de a-și crea drum spre Verhovna Rada (Parlament)”, a declarat șeful biroului de presă al Ministerului ucrainean de Interne, Serghei Burlakov, citat de agenția Interfax.

“În prezent se implică armata în conflictul civil. Acest lucru poate antrena morți masive de civili și militari”, a declarat generalul Dumanski pentru postul Kanal 5.

“Am decis să demisionez pentru a evita escaladarea”, a subliniat el. (Mediafax)

Deputați ai opoziției și puterii s-au luat la bătaie vineri în Parlamentul de la Kiev, relatează BBC, în pagina electronică.

Ciocinirile au început după ce președintele Radei Supreme (Parlamentul unicameral), Vladimir Rîbak, a propus o pauză până la ora 16.00 în activitatea Legislativului, pentru discuții privind stabilirea agendei, care include, printre altele, dezbateri referitoare la reforma constituțională, amnistierea manifestanților.

Deputații din opoziție se opun întreruperii lucrărilor Parlamentului până vineri după-amiază (Mediafax).

UPDATE (9) Ministerul ucrainean al Sănătății a anunțat, vineri, un nou bilanț al violențelor care au izbucnit marți la Kiev, acesta fiind de 77 de morți și 577 de răniți, relatează BBC News Online. Medicii care lucrează în Piața Independenței din Kiev susțin însă că doar joi au murit 70 de persoane, relatează Russia Today, în pagina electronică. (Mediafax.)

Președinția ucraineană a emis un comunicat în care a anunțat că negocierile din cursul nopții cu liderii opoziției și reprezentanții UE și ai Rusiei au condus la un acord. Nu s-au oferit detalii despre acord, dar s-a afirmat că părțile vor semna un document la ora 12.00 (ora României). Conform unor surse diplomatice, acordul ar urma să prevadă organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate, în cursul acestui an.

 

UPDATE (8) Război civil în Ucraina. Se trage în plin în manifestanții din Kiev

Cel puțin 100 de persoane au murit, alte aproximativ 500 fiind rănite, afirmă surse medicale citate de CNN. Sediile Parlamentului și al Guvernului au fost evacuate. Ministerul de Interne i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să nu iasă din casă și să nu meargă în centrul orașului, unde au loc tiruri susținute cu gloanțe reale. Forțele de securitate au primit permisiunea de a folosi arme de foc în legitimă apărare.

Șaizeci și șapte de agenți de poliție au fost capturați de manifestanți proeuropeni, la Kiev, anunță Ministerul ucrainean de Interne, avertizând că ar putea decide o intervenție în forță pentru eliberarea ostaticilor, informează AFP. (Mediafax)

UPDATE (7) Cel puțin 35 de manifestanți au fost uciși azi, de forțele de represiune, care au tras în plin, folosind muniție de război, anunță Mediafax, citând Russia Today, care are corespondenți la fața locului, Cu toate acestea, protestatarii au determinat forțele de securitate să se retragă din Piața Independenței. Ciocnirile au provocat joi dimineață un mort și 29 de răniți în rândul polițiștilor. Protestatarii au preluat și controlul asupra Hotelului Ucraina, situat în centrul Kievului, unde sunt cazați inclusiv parlamentari. Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat, a anunțat un oficial prezent la fața locului, relatează AFP.

Echipa de jurnaliști de la postul de televiziune Russia Today a fost ținta unor focuri de armă trase de un lunetist asupra camerei de hotel în care aceștia se aflau pentru a transmite în direct manifestațiile de la Kiev.

Jurnaliștii nu au fost răniți, însă un glonț a spart fereastra camerei în care se aflau.

Și corespondentul postului de televiziune, Egor Piskunov, împreună cu alți colegi, au fost ținta unor focuri de armă în timp ce filmau manifestațiile din Piața Independenței din Hotelul Ucraina.

 

UPDATE (6) Armistițiu la Kiev

Bilanțul violențelor de la Kiev a ajuns la 28 de morți și 287 de persoane spitalizate, a anunțat joi Ministerul ucrainean al Sănătății.

Ministerul a precizat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet că patru tineri cu vârste mai mici de 18 ani și doi cetățeni străini figurează printre răniții violențelor de marți seara din capitala ucraineană.

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunțat un “armistițiu” cu opoziția înainte de sosirea la Kiev, joi seara, a șefilor diplomațiilor franceze, germane și polone, dar și a unui oficial de rang înalt rus.

În centrul Kievului, invadat de un fum negru, liniștea s-a instalat miercuri seara, după ce ciocniri sângeroase au avut loc cu o zi înainte.

Manifestanții continuau să dea foc la cauciucuri în Piața Independenței, ocupată de aproape trei luni de către manifestanți proeuropeni.

Pe de altă parte, miercuri a fost anunțată lansarea unei “operațiuni antiteroriste” de către serviciile secrete ucrainiene, pentru neutralizarea “extremiștilor” prezenți printre manifestanții din centrul Kievului. Iar Ianukovici l-a demis pe șeful Statului Major, care s-a opus folosirii armatei “pentru a limita drepturile cetățenilor”.

UPDATE (5) Suedia îl consideră pe Ianukovici responsabil pentru morții din Kiev. Reacția UE

Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a denunțat miercuri responsabilitatea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici în decesele survenite în timpul protestelor de la Kiev, acuzându-l că are “sânge pe mâini”.

“Să fie clar: responsabilitatea finală a morților și violența revin președintelui Ianukovici. El are sânge pe mâini”, a scris el pe Twitter.

“Sper într-o unitate puternică în Parlamentul (suedez), astăzi, împotriva violenței și represiunii din Ucraina. Sunt uciși oameni pe străzile unei capitale europene”, a adăugat el. (Mediafax)

Șefa diplomației europene, Catherine Ashton, a adoptat un ton mai ponderat în luarea sa de poziție, anunțând doar că se analizează posibilitatea adoptării unor măsuri „restrictive” împotriva celor responsabili de represiuni și violarea drepturilor omului, fără a nominaliza.

Moscova a condamnat, din nou, manifestațiile din Kiev, susținând că Uniunea Europeană este în spatele acestora, fiind responsabilă de violențele petrecute în ultimele 24 de ore.

UPDATE (4) Bilanț groaznic la Kiev: 25 de morți (9 polițiști), sute de răniți

Ministerul Sănătății din Ucraina a anunțat, azi, că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc ieri și în cursul nopții, la Kiev, între forțele de securitate și protestatari, relatează Russia Today, în pagina electronică, citat de Mediafax.

Ministerul a confirmat, de asemenea, că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împușcat. Redactorul-șef al cotidianului, Igor Gujva a confirmat, pe Facebook, moartea acestuia.

Potrivit lui, Veremii și un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat mașina la o intersecție. Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe șofer și pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbați sunt răniți, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împușcate.

Potrivit comunicatului Ministerului Sănătății, 241 de persoane au fost spitalizate, dintre care 79 de polițiști și cinci jurnaliști. Pe de altă parte, Ministerul ucrainean de Interne a anunțat că nouă ofițeri au murit în aceste violențe, iar alți peste 370 au primit asistență medicală, relatează Interfax, în pagina electronică.

 

UPDATE (3) Numărul celor grav răniți în confruntări este de cel puțin 100, conform The Guardian. Arseni Yațeniuk, unul dintre liderii Opoziției, a făcut apel la un armistițiu pe durata nopții, dar a fost ignorat de manifestanți.

UPDATE (2)

RT transmite LIVE imagini de la Kiev. În aceste imagini se văd incendii, se aud explozii, focuri de armă și se aud urletele mulțimii.

UPDATE:

Postul de televiziune AlJazeera (click pentru link spre VIDEO) anunță că bilanțul victimelor a ajuns la nouă. Forțele de ordine folosesc acum tunuri de apă, pentru a împrăștia manifestanții.

 

Ciocniri între manifestanți și poliție au izbucnit marți în apropierea Parlamentului de la Kiev. Protestatarii au lansat un atac împotriva sediului Partidului Regiunilor al președintelui Viktor Ianukovici, pe care l-au și ocupat, aruncând cu pietre și cocteiluri Molotov. Poliția a anunțat că cinci civili au fost uciși în timpul violențelor, informează Mediafax.

Sute de manifestanți au ocupat din nou, marți seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor.

Protestatarii opoziției ucrainene evacuaseră, duminică, sediul Primăriei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reacție la eliberarea protestatarilor arestați.

Evacuarea Primăriei fusese una dintre condițiile pentru aplicarea legii amnistiei în cazul celor 234 de protestatari eliberați vineri dar care rămân în continuare pasibili de pedepse cu închisoarea.

Forțele de ordine au emis un ultimatum opoziției să pună capăt confruntărilor violente între opozanți ai președintelui Viktor Ianukovici și polițiști, violențe care s-au soldat cu cinci morți.

“Avertizăm capetele înfierbântate din cadrul opoziției: puterea are mijloacele să restabilească ordinea (…). Vom fi nevoiți să recurgem la măsuri de cea mai mare fermitate, în cazul în care tulburările nu încetează până la ora (locală) 18.00 (18.00, ora României)”, au anunțat Ministerul de Interne și serviciile speciale (SBU) într-o declarație comună.

Loading

Comments

comments