Chevron umblă cu „colindul” gazelor de șist la Pungești

UPDATE (13 noiembrie, 21.00): Chevron a suspendat campania de informare door-to-door la Pungești

Compania Chevron a suspendat campania de informare din casă în casă a locuitorilor din Pungești, cu privire la explorarea gazelor de șist, declanșată în urmă cu câteva zile, din cauza unor localnici care au desfășurat acțiuni de intimidare a reprezentanților companiei petroliere, informează Mediafax. Mai mulți localnici ar fi împins mașinile celor de la firma angajată de Chevron pentru a derula campania de informare, aceștia fiind nevoiți să-și blocheze portierele pe interior pentru a nu fi agresați.

 

 

Compania Chevron a început o campanie de informare din poartă în poartă a locuitorilor din Pungești cu privire la explorarea gazelor de șist, informează Mediafax.

Acțiunea de PR vinde după ce locuitorii din comună au blocat, în urmă cu aproape o lună, accesul utilajelor pe terenul deținut de companie în comună.

Derulată de o societatea specializată, campania se va desfășura din poartă în poartă la toți locuitorii din cele șapte sate ale comunei Pungești, însă fără a se cunoaște perioada de desfășurare a acesteia.

“Chevron își menține angajamentul de a coopera îndeaproape cu comunitățile locale pentru a explica beneficiile gazelor naturale din argilite. Ca parte a acestui angajament, Chevron România desfășoară sesiuni de informare în comunitățile locale pentru a răspunde preocupărilor cu privire la activitățile de explorare pe care intenționează sa le conducă în județul Vaslui. Această acțiune este o continuare a activităților de informare pe care Chevron le-a desfașurat în regiune începând cu luna februarie 2013”, se arată într-un comunicat al companiei americane remis MEDIAFAX.

Locuitorii din comuna Pungești nu s-au arătat prea încântați de campania de informare începută de Chevron, aceștia susținând că nu au fost convinși de faptul că operațiunile de explorare nu afectează mediul.

“Au venit și ne-au spus numai lucruri frumoase, însă nu ne-au convins că nu vom avea de suferit. De aceea, vrem să ne lase așa cum suntem. Avem fântâni curate și vrem așa să rămână. Să se ducă acolo la ei, în America”, a spus Anișoara Lavric.

Un alt localnic a mărturisit că-i este teamă că va rămâne fără apă în fântâni după ce vor fi extrase gazele.

“Acolo în pământ apa stă deasupra gazelor, iar dacă ei le vor extrage, atunci apa se va duce în adâncul pământului și fântânile vor rămâne goale. De aceea, nu suntem de acord cu ceea se întâmplă. Nu ne conving ei cu această campanie”, este de părere Dumitru Bolea.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România.

Hotărârea este însă, invalidată de Constituție, care stipulează că bogățiile subsolului sunt administrate centralizat, autoritățile locale neavând competența de a aviza, favorabil sau nefavorabil, exploatarea acestora.

Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

În luna iulie, Prefectura Vaslui a dat în judecată alte 11 consilii locale din județ pe aceeași temă, în nouă situații hotărârile de interzicere a explorării și exploatare a gazelor de șist fiind anulate de instanță. În alte două cazuri, procesele sunt încă pe rol, urmând ca magistrații Tribunalului Vaslui să se pronunțe în cursul acestei luni, când sunt fixate termene de judecată.

Loading

Comments

comments