Chevron merge la explorarea gazelor de sist cu Jandarmeria

Peste 70 de jandarmi, inclusiv de la Grupul de Intervenție Rapidă, au fost mobilizați, marți, în zona localității vasluiene Siliștea, unde zeci de localnici, inclusiv preoți, protestează de două zile, după ce reprezentanți ai companiei Chevron și-au făcut apariția în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de șist.
“Până acum, nu au fost incidente astfel încât nu s-a impus intervenția Jandarmeriei. Sunt proteste pașnice și sperăm ca manifestațiile să se desfășoare în continuare în limitele legii”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, Paul Smântănă.
Protestatarii de la Siliștea au montat și un cort improvizat în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, sub care au dormit pe timpul nopții o parte dintre manifestanți.
“Am stat aici toată noaptea și nu avem de gând să renunțăm. Nu-i vom lăsa pe cei de la Chevron să intre cu utilajele pe teren, chiar dacă va fi nevoie să treacă și peste noi. Să plece de unde au venit”, a afirmat Dănuț Romelcea, unul dintre protestatari.
În cea de-a doua zi a protestelor, la manifestații au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straiele bisericești. “Sunt credincioșii noștri și trebuie să stăm lângă ei”, a spus unul dintre preoți, care a refuzat să-i fie făcut public numele.
Reprezentanții companiei Chevron și-au retras încă din prima zi specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.
Printr-un comunicat transmis corespondentului MEDIAFAX, reprezentanții Chevron Romania Exploration and Production spun că sunt “la curent cu protestele care au loc în Siliștea”.
“Chevron își reiterează angajamentul de a pune bazele unei relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autorități despre proiectele sale”, se arată în comunicatul citat.
Aproximativ 150 de localnici din Siliștea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în fața perimetrului din comuna Pungești, unde compania Chevron și-a adus primii specialiști cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de șist.
Drumul județean ce tranzitează comuna Pungești a fost blocat, parțial, pe parcursul zilei de luni, de protestatari.

Loading

Comments

comments