Ce s-a întamplat în a 10-a duminică de ECO-proteste

București

Peste 1.000 de manifestanți au ajuns în Piața Universității, după un marș de patru ore, în cea de-a 10-a duminică de proteste față de proiectul minier de la Roșia Montană, majoritatea plecând la scurt timp, informează Mediafax.

Protestatarii, în majoritate tineri, s-au adunat, duminică seară, vizavi de Universitate, pe trotuarul cu statui, și au pornit în marș spre Palatul Cotroceni, pe carosabil, circulația fiind blocată.

În fața sediului Președinției au stat aproximativ 10 minute la Palatul Cotroceni, scandând “Uniți, salvăm toată România”, “Jos hoția”, “Demisia” și “Jos Băsescu , Ponta și Antonescu”.

Protestatarii au mers apoi în complexul Regie și au îndemnat studenții să li se alăture, timp de aproape o oră, strigând: “Și voi, și voi, veniți cu noi”, “Ieșiți din casă, dacă vă pasă” și “Uniți, salvăm Roșia Montană”. Studenții au ieșit la balcoane, dar au și coborât din camere, cei mai mulți limitându-se la a privi manifestația.

Următoarea „stați” a protestului a fost Parlamentul, unde s-a fluierat și s-a strigat: “Hoții! Hoții!” și “Demisia”.

În Piața Unirii, trei tineri au aprins torțe fumigene colorate, unul fiind ridicat de doi ofițeri în civil ai Jandarmeriei și dus într-o dubă, în timp ce ceilalți doi s-au pierdut în mulțime. Unii protestatari s-au ținut după cei doi ofițeri și i-au huiduit până la dubă.

S-au produs îmbrânceli între câțiva manifestanți și forțele de ordine, protestatarii din jur strigând “Fără violență” și reluând în mod pașnic marșul spre Universitate, unde doar circa 100 de persoane au mai rămas pe trotuarul cu statui.

Cluj Napoca

Conform Realitatea  TV, circa 1.000 de persoane au protestat duminică, la Cluj, împotriva proiectului RMGC și a exploatării gazelor de șist.

Mangalia

Conform Realitatea TV, circa 200 de persoane au protestat împotriva exploatării gazelor de șist.

Ambasade românești

Zeci de români au protestat la Madrid, Paris, Londra și alte metropole europene, conform informațiilor distribuite prin rețelele de socializare. În general, protestatarii aleg să picheteze sediile ambasadelor/consulatelor românești din țările respective.

 

Loading

Comments

comments