Cazul băiețelului de un an și jumătate legat de patul de spital din Bacău e aproape de mușamalizare

Autoritățile din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Bacău spun că nu se impune scoaterea din familie sau instituirea vreunei măsuri speciale de protecție în cazul celor trei frați ai băiețelului legat cu hamul de pat în spital, situație constatată în urma anchetei desfășurate în acest caz, informează Mediafax.

Băiețelul în vârstă de un an și jumătate, legat de patul de spital cu hamul în lipsa unui aparținător, precum și cei trei frați ai săi, cu vârste cuprinse între nouă și 16 ani, beneficiază de condiții normale de trai în familie, susțin reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău.

Cel puțin acestea sunt primele concluzii la care au ajuns specialiștii instituției, în urma unui control desfășurat în regim de urgență, cu sprijinul Poliției și al reprezentanților Primăriei, la domiciliul familiei din Mărgineni a celor patru minori.

„Noi, ca și instituție, am desfășurat o anchetă la familia băiețelului, să vedem dacă ceilalți trei copii sunt în pericol. Din verificările efectuate, s-a ajuns la concluzia că nu se impune scoaterea din familie a celor trei frați ai băiețelului, ei fiind bine îngrijiți de către tatăl lor. Desigur, minorii vor intra într-un program de monitorizare, ca și o măsură asiguratorie în acest caz”, a declarat, sâmbătă, pentru directorul adjunct al DGASPC Bacău, Sorin Bârlădeanu.

Reprezentanții DGASPC Bacău nu au putut lua legătura și cu mama copiilor, în condițiile în care femeia este izolată în Secția TBC a Spitalul Județean de Urgență Bacău. Practic, femeia a fost internată în spital odată cu băiețelul de un an și jumătate, însă s-a luat decizia de a fi separată de copil, având în vedere afecțiunea de care suferă.

Ministerul Sănătății a făcut apel, sâmbătă, la Consiliul Județean Bacău să declanșeze o anchetă la Spitalul Județean de Urgență Bacău, după ce, în cursul zilei de sâmbătă, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secții pediatrice, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

“Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuție”, a declarat directorul medical al Spitalul Județean de Urgență Bacău, Aurelia Țaga.

Potrivit aceleiași surse, copilul, în vârstă de un an și jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparținători, mama sa fiind internată în Secția de TBC a spitalului.

“În aceste condiții, s-a apelat la un dispozitiv din comerț, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuț, însă care îi oferea libertatea de mișcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băiețelului. Situația în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgență atunci când personalul medical este ocupat cu alți copii în administrarea medicației sau alimentației”, a declarat Aurelia Țaga.

“Eu nu permit și nu sunt de acord cu asemenea practici, deși, așa cum am mai spus, în situații de extremă urgentă, sunt permise de regulamentul de funcționare a spitalului”, a spus Țaga, adăugând că personalul necesar desfășurării activității în sectorul respectiv este insuficient.

Loading

Comments

comments