Câți bani mai reușesc românii să pună la “ciorap”

Foto: Oana Pavelescu

Foto: Oana Pavelescu

Puțin peste 65% dintre croați fac economii regulate într-un cont bancar, iar suma lunară medie salvată este de 58 de euro (432 de kuna, 432 HKR), în timp ce austriecii sunt pe primul loc cu 181 de euro, iar românii pe penultimul – 40 de euro pe lună, potrivit unui sondaj realizat în 2013 de agenția IMAS pentru Erste Group, informează agenția HINA.

Suma medie lunară pusă de-o parte de croați a scăzut cu 11 kuna în comparație cu economiile lunare din 2012.

În funcție de vârstă, croații între 31 și 49 de ani pun deoparte 534 HRK lunar, cei între 15 și 29 de ani 384 HKR pe lună, iar cei de peste 50 de ani reușesc să economisească 363 HRK pe lună.

60% dintre croați au o atitudine conservatoare de economisire, potrivit sondajului realizat printre 500 de respondenți, ca parte a Barometrului privind economisirea al Erste Group în Europa Centrală și de Est, notează HINA.

Aproape patru cincimi adică 78% dintre croați socotesc economisirea importantă, în timp ce doar 3% nu acordă importanță.

Depunătorii croați afirmă că principalul motiv pentru a pune deoparte niște bani este de a crea un sprijin financiar de siguranță pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență de numerar.

Al doilea motiv este de a avea niște bani puși de-o parte pentru vârste mai înaintate.

Unii afirmă că sunt conduși de dorința de a-și putea permite ceva la o dată ulterioară.

42% din cei intervievați declară că nu sunt familiarizați cu rata dobânzii curente pe conturile lor de economii în bănci și chiar 68% spun că nu compară ratele dobânzilor oferite de diferite bănci pe economii.

Studiul a fost făcut în Austria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, România, Serbia și Slovacia, iar două treimi din cetățenii acestor țări consideră economisirea importantă, cu austriecii reușind să economisească cele mai mari sume, în timp ce românii și sârbii sunt pe ultimele locuri, mai notează HINA.

Austriecii au reușit să economisească în medie 181 de euro pe lună, mai mult cu 11euro față de 2012. Suma medie lunară economisită de slovaci este de 90 de euro, cehii 81 de euro pe lună, croații 58 de euro, ungurii 49 euro, românii 40 euro și sârbii 36 euro.

Loading

Comments

comments