„Caltaboșul” Remeș eliberat după un an de închisoare

Decebal Traian Remeș înainte de încarcerare Foto: cornelsabou.blogspot.com

Decebal Traian Remeș înainte de încarcerare
Foto: cornelsabou.blogspot.com

Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeș, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul “Caltaboșul”, va fi eliberat din penitenciar, unde a ispășit un an din pedeapsă, după ce Tribunalul Maramureș i-a admis definitiv cererea de eliberare condiționată, informează Mediafax.

Decebal Traian Remeș, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul “Caltaboșul”, este încarcerat din 25 februarie 2013 la Penitenciarul Baia Mare, iar la jumătatea lunii ianuarie a cerut să fie eliberat condiționat, motivând că are peste 60 de ani și a ispășit o treime din pedeapsă.

Judecătoria Baia Mare i-a admis cererea de eliberare condiționată, iar DNA a făcut recurs. Magistrații Tribunalului Maramureș, care au judecat, marți, recursul, au respins cererea DNA, astfel că fostul ministru al Agriculturii va fi pus în libertate.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe Remeș și pe alt fost ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureșan, la câte trei ani de închisoare cu executare în dosarul “Caltaboșul”. De asemenea, denunțătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, a rămas cu condamnarea la un an și șase luni de închisoare cu suspendare dispusă prin sentința din 14 februarie 2012.

Ioan Avram Mureșan se află în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanța supremă la șapte ani de detenție într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul “Caltaboșul”, Ioan Avram Mureșan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată, Decebal Traian Remeș, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influență, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influență.

Conform rechizitoriului procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în 13 septembrie 2007 și 23 septembrie 2007, Remeș, în calitate de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, funcție deținută la acea dată, ar fi acceptat și primit produse alimentare (caltaboș și țuică) în valoare de 1.500 de lei și suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureșan.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureșan, și un autoturism de lux Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câștigarea licitației de la ITRSV Râmnicu Vâlcea, mai arătau procurorii.

Gheoghe Ciorbă s-a autodenunțat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureșan, să-l cumpere pe Decebal Traian Remeș.

TVR a difuzat, în 10 octombrie 2007, în jurnalul de la ora 19.00, imagini de la o întâlnire a ministrului Agriculturii de la acea dată, Decebal Traian Remeș, cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan, în care acesta din urmă îi dă un plic lui Remeș, precum și înregistrări audio referitoare la licitații.

Decebal Traian Remeș și-a dat demisia din funcția de ministru al Agriculturii în 11 octombrie 2007, după ce postul național de televiziune a difuzat imagini din înregistrarea video a întâlnirii sale cu fostul ministru Ioan Avram Mureșan.

 

Loading

Comments

comments