Bulgarii primesc cu 18% mai mulți bani pentru sănătate de la guvernanți decât românii

Conform unor studii recente citate de Organizația Mondială a Sănătății, România are cea mai mică sumă investită în sectorul public și privat de sănătate din Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat MediHelp. Ungaria a avut cheltuieli cu sănătatea pe cap de locuitor de 1669,3 USD/an, Bulgaria 1064 USD/an, în timp ce România a cheltuit doar 901,5 USD/an.

O altă diferență între cele 3 țări vecine se înregistrează în cazul investițiilor în planurile de sănătate pre-plătite, calculate ca procent din totalul cheltuielilor private în sănătate. Astfel, România este la sfârșitul listei cu doar 0,4%, în comparație cu Bulgaria cu 1% din total și Ungaria, unde 7% din totalul cheltuielior sunt reprezentate de astfel de planuri pre-plătite.

„Putem observa ca cele mai recente cifre din Ungaria arată o creștere a cheltuielilor private în sănătate și ne putem aștepta la o viitoare creștere, pentru ca în ultimul an au fost adoptate noi taxe și legislații privind sistemul de sănătate. Încurajarea cheltuielilor private în sănătate ajută guvernul să economisească o parte din bani și chiar să mărească veniturile ce vin din taxele plătite de jucătorii privați din piață: clinici, spitale și asiguratori privați de sănătate. Sperăm ca sistemul de sănătate din România se va dezvolta în această manieră și guvernul va înțelege importanța investițiilor private în sistemul de sănătate, atât dintr-o perspectivă economică, dar și socială”,  declară Zahal Levy, Președintele MediHelp International.

Loading

Comments

comments