Bulgaria nu se va alătura unei alianțe internaționale împotriva Siriei

Anghel Naidenov

Anghel Naidenov

Ministrul bulgar al apărării, Anghel Naidenov, a declarat luni că, în acest moment, varianta alăturării Bulgariei la o alianță internațională împotriva Siriei, fără o decizie în acest sens a ONU, este privită ca inacceptabilă. La rândul său, Țvetlin Iovcev, vicepremier și ministru de interne, a precizat că participarea Bulgariei la o intervenție militară nu face parte din ordinea de zi, relateay[ corespondentul Agerpres, Ivan Radev.

Vorbind în cadrul unei ceremonii prilejuite de începutul anului școlar la Academia militară din Sofia, Naidenov a afirmat că Bulgaria nu poate participa la o intervenție militară întrucât nu dispune de capacitatea necesară.

Deocamdată, o eventuală intervenție nu include participarea infanteriei, ci doar a unor rachete de croazieră, de care Bulgaria nu dispune, a indicat Naidenov. El a subliniat că, până în prezent, nimeni nu a cerut implicarea Bulgariei într-o intervenție militară. În context, ministrul bulgar al apărării a apreciat că sunt trei variante pentru Siria: eforturi diplomatice, decizie a Consiliului de Securitate al ONU și o coaliție internațională fără acordul ONU. Bulgaria, a precizat el, susține prima opțiune: găsirea unei soluții diplomatice, adăugând că cea mai nefavorabilă este cea de-a treia variantă: o intervenție din partea unei coaliții internaționale.

Președintele Rosen Plevneliev a declarat luni că poziția lui cu privire la Siria coincide cu cea a președintelui american Barack Obama. “A fost comisă o crima împotriva umanității, cei responsabili trebuie găsiți și pedepsiți”, a declarat Plevneliev tot la Academia militară de la Sofia. Rosen Plevneliev a adăugat că urmărește îndeaproape situația și va decide când să convoace o ședință a Consiliului consultativ de securitate națională. Președintele a admis că Bulgaria face față cu greu afluxului de refugiați din Siria.

În aceeași problemă a refugiaților, ministrul de interne, Țvetlin Iovcev, a declarat că, dacă situația rămâne neschimbată, până la sfârșitul anului în Bulgaria pot intra între 6.000 și 10.000 de persoane refugiate. Asta depășește capacitatea noastră, ar fi greu să gestionăm singuri o asemenea situație, a semnalat el. Chiar și în acest moment toate centrele de cazare pentru refugiați sunt pline la maxim, iar autoritățile încearcă să găsească noi locuri unde ar putea găzdui imigranți sirieni. Iovcev nu a exclus nici posibilitatea ca Bulgaria să “închidă frontiera cu Turcia”, în cazul în care lucrurile ar ieși de sub control.

Loading

Comments

comments