Budapesta poate răsufla uşurată, a început sa scadă nivelul Dunării

Apele Dunării au început să scadă luni la Budapesta, după ce au atins un vârf de 8,91 metri în cursul nopţii. Dimineaţa, la ora 04.00 GMT, nivelul era de 8,89 metri, scăzând la 8,88 două ore mai târziu, iar digurile rezistă, relatează AFP şi MTI.

Pentru a permite vehiculelor profesionale să ajungă mai uşor în locurile importante, primăria capitalei ungare a interzis circulaţia locuitorilor pe principalele bulevarde, în paralel cu Dunărea. Într-o conferinţă de presă susţinută luni dimineaţa, primarul Istvan Tarlos le-a cerut localnicilor să renunţe la maşinile personale şi i-a îndemnat şi pe ungurii din alte localităţi să evite, pe cât posibil, deplasările în capitală cu maşina. Primarul a subliniat şi că digurile rezistă şi că situaţia s-a ‘normalizat’.

În schimb, datorită scăderii mai pronunţate a nivelului apei în nordul capitalei, şoseaua nr. 11, care leagă Budapesta de nordul ţării, a fost redeschisă circulaţiei.

Premierul Viktor Orban a salutat faptul că, în urma inundaţiilor, în ţară nu s-au înregistrat morţi sau răniţi şi a afirmat că de miercuri Budapesta nu va mai fi în pericol, dar starea de urgenţă se va menţine, deoarece şi retragerea apelor poate crea probleme. El a menţionat că de acum autorităţile îşi vor îndrepta atenţia spre zonele situate la sud de capitală şi a avertizat că de miercuri este aşteptat vânt puternic, care ar putea crea probleme.

Premierul ungar a mai precizat că au fost contactate autorităţile sârbe şi a fost intensificată cooperarea la graniţa comună, în legătură cu inundaţiile.

În ce le priveşte, fabricile de automobile situate la Dunăre, Suzuki, la Esztergom (55 km nord de Budapesta), şi Audi, de la Gyor (110 km vest de Budapesta), încearcă să se adapteze situaţiei. Suzuki a decis să oprească luni producţia, nu din cauza pagubelor suferite, ci din cauză că angajaţii nu pot ajunge la lucru, multe drumuri fiind închise. La rândul ei, Audi a optat pentru o reorganizare a perioadei de concedii.

Potrivit Direcţiei naţionale ungare pentru operaţiuni (OMIT), în prezent continuă să se înregistreze situaţie de urgenţă de-a lungul a 191 de kilometri de fluviu din totalul de 807 unde există protecţie împotriva inundaţiilor.

Până acum, circa 1500 de persoane au fost evacuate din cauza apelor, iar circa 6.800 de consumatori au rămas fără curent sau apă.

Loading

Comments

comments