Bogătașii Chinei fug din țară cu averile lor

157685960
Într-unul dintre cele mai spectaculoase valuri de emigrare din timpurile noastre, milionarii Chinei își părăsesc țara, ducând cu ei sute de miliarde de dolari în diferite destinații din străinătate. Potrivit postului american de televiziune CNBC, care citează un raport WealthInsight, bogătașii Chinei au pus deoparte aproximativ 658 de miliarde de dolari, în bunuri plasate în afara granițelor țării și, cel mai probabil, aceste investiții se vor dubla în următorii trei ani. Mai mult, un studiu realizat de Bain Consulting, citat în același reportaj al CNBC, arată că jumătate dintre cei mai bogați oameni din China au în momentul de față investiții în străinătate.

Nu numai banii părăsesc țara, ci și tot mai mulți dintre magnații chinezi, care-și urmează investițiile peste hotare. Conform Hurun – platforma recunoscută unanim drept autoritatea cea mai credibilă în evaluarea comunității antreprenoriale din China – și a unui studiu al Băncii Chinei, peste jumătate dintre milionarii chinezi iau în calcul emigrarea sau au demarat deja procedurile pentru a se muta în afara granițelor țării. Experții financiari consideră că bogații Chinei aleg exodul pentru a-și proteja averea și familiile. Într-un moment în care conducerea de la Beijing a intensificat măsurile împotriva corupției, mulți dintre milionarii chinezi cu legături politice se orienteză spre “oaze” de siguranță din exterior. Pe lângă instabilitatea politică internă, aceiași experți evocă oportunitățile limitate de educație din țară și poluarea din mediul urban drept alte posibile cauze ale exodului celor mai bogați dintre chinezi.

O mare parte din averea de peste hotare a bogătașilor chinezi este plasată ilegal sau prin intermediul economiei subterane, susține CNBC. În general, cetățenilor chinezi nu li se permite să scoată din țară mai mult de 50.000 de dolari. Cu toate acestea, cumpărători chinezi au achiziționat în Statele Unite proprietăți imobiliare rezidențiale de peste opt miliarde de dolari în intervalul cuprins între martie 2012 și martie 2013, arată o statistică a Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA. De altfel, din 2011, procentul Chinei într-o statistică a achizițiilor făcute de străini în domeniul proprietăților imobiliare din SUA a ajuns la 50 la sută. Una dintre cele mai bogate femei de afaceri din China și-a cumpărat de curând o casă în Manhattan, pe care a plătit nu mai puțin de 26 de milioane de dolari.

Milionarii chinezi investesc însă și în obiecte de colecție și artă. Luna trecută, un miliardar chinez a achiziționat un tablou pictat de Picasso, cu 28 de milioane de dolari, într-o licitație organizată de Christie’s. Alții investesc în diamante sau vinuri. Sâmbăta trecută, în Hong Kong, s-a vândut cea mai scumpă ladă de vin din lume, care a costat 476.000 de dolari.

Loading

Comments

comments