Bloomberg: Peste 31 de milioane de șomeri în Uniunea Europeană

Milioane de oameni din zona euro au renunțat să-și mai caute de muncă și îngroașă rândurile șomerilor fără să apară în statisticile oficiale, care deși indică un șomaj record nu reflectă în totalitate gravitatea consecințelor sociale ale crizei datoriilor de stat, potrivit unei analize Bloomberg, citată de Mediafax.

Economiștii anticipează că șomajul din zona euro a stagnat în decembrie la 12,1%, un maxim istoric, cu aproximativ 19 milioane de șomeri, situație similară celei din noiembrie.

Potrivit unei analize Bloomberg, statistica oficială a Eurostat nu include câteva milioane de oameni care, deși nu muncesc, nu se încadrează în metodologia instituției. Eurostat definește șomerul drept o persoană care a căutat de muncă în ultimele patru săptămâni și poate începe lucrul în viitorul imediat, în termen de maximum două săptămâni.

Astfel, numărul total de persoane care fac parte din forța de muncă a zonei euro dar nu lucrează ar fi de 31,2 milioane, estimează Bloomberg. În acest total se încadrează cei 19 milioane de șomeri “oficiali” și alte peste 12 milioane de oameni care fie au renunțat să mai caute de muncă, fie nu pot merge la lucru în viitorul apropiat, din diferite motive.

Cea mai gravă situație se găsește în Italia, unde numărul persoanelor care nu lucrează, dar nu se încadrează în definiția oficială a șomajului a ajuns la 4,2 milioane.

Loading

Comments

comments