Bisericile din România își reafirmă opoziția față de proiectul Roșia Montană Gold Corporation

Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică s-au declarat împotriva proiectului Roșia Montană, potrivit reprezentanților acestora audiați, vineri, la Comisia privind Roșia Montană, informează Mediafax.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a menționat că Patriarhia Română reafirmă poziția Sfântului Sinod al BOR, adoptată în ședința din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronunțat în defavoarea realizării proiectului Roșia Montană, “pentru ca această parte a țării să poată conserva patrimoniul cultural și integritatea mediului înconjurător”.

“Pornind de la temeiul biblic potrivit căruia pământul este creația lui Dumnezeu, dăruită omului spre conservare și cultivare și de la faptul că tipul de exploatare a minereului propus astăzi va afecta atât ecologic, cât și uman zona Roșia Montană, BOR reafirmă îngrijorarea față de efectele nocive ireversibile asupra mediului și patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Roșia Montană”, a mai arătat Corduneanu.

Acesta a subliniat că BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din România Andrei Mărcuș, care a prezentat și punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice, a afirmat că Biserica catolică de ambele rituri este împotriva proiectului Roșia Montană și propune Guvernului retragerea proiectului.

“Până nu vom avea garanții, propunem Guvernului retragerea proiectului privind Roșia Montană și facem apel la clasa politică din România să guverneze responsabil căutând binele comun al tuturor cetățenilor țării și nu interesele proprii”, a spus Mărcuș.

“Se încearcă să dea, mai pe nimic, aurul galben al României și, pe lângă faptul că poporul român nu pare că va trăi mai bine, vom lăsa moștenire un lac de cianuri generațiilor viitoare și un noian de pericole pentru sănătatea și bunăstarea lor. Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică din România nu vor să fie părtașe la un asemenea păcat grav împotriva binelui comun al țării și, de aceea, se pronunță împoriva proiectului Roșia Montană, fiind astfel alături de toți cei care vor binele generațiilor de astăzi și de mâine ale poporului nostru”, a mai afirmat Andrei Mărcuș.

Loading

Comments

comments