Băutorii, amatorii de bijuterii și cumpărătorii de mașini scumpe vor suporta reducerea TVA la pâine

Foto: Mediafax / Gabriel Petrescu

Foto: Mediafax / Gabriel Petrescu

TVA-ul la paine se va reduce, incepand din 1 septembrie, la 9%, dar se va introduce o acciza la aur si se vor majora accizele la alcool, pentru a acoperi minusul de venituri la bugetul statului, a anuntat luni premierul Victor Ponta, dupa o discutie cu reprezentanti ai FMI, Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, scrie Hotnews.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a precizat, intr-o conferinta comuna organizata la sediul Guvernului, ca acciza la alcool va creste de la 750 la 1.000 euro pe hectolitru.

In plus, se introduc accize la aur, obiecte de aur (cu excepția verighetelor), ceasuri, bijuterii. De la 1 septembrie, la bijuteriile din aur si platina acciza va fi de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal. Confectiile din blanuri naturale vor suporta o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual. Masinile noi si rulate (din import) cu motoare peste 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat, armele si cartusele vor fi accizate gradual, la fel ca si navele cu vele.

“Acciza se pune pe unitatea de masura a aurului, pe gramul de aur. Pretul are in compozitie pret materie prima, profit, TVA si acciza. Si lanticul, si inelul au in componenta valoarea accizei”, care va fi insa “foarte mica”, a sustinut Daniel Chitoiu, care a precizat ca valoarea exacta a acestei accize va fi comunicata marti.

Premierul Victor Ponta a afirmat ca impactul negativ asupra bugetului in cazul reducerii TVA la paine este de circa 100 mil lei pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie, dar că se scontează pe o diminuare a evaziunii fiscale, printr-un „parteneriat cu asociațiile de producători” din domeniul panificației.

Loading

Comments

comments