Barroso face apel la răbdarea românilor: Nu pot spune când se va produce aderarea la Schengen

Președintele CE Jose Manuel Barosso și premierul României Victor Ponta Foto: dcnews.ro

Președintele CE Jose Manuel Barosso și premierul României Victor Ponta
Foto: dcnews.ro

România corespunde criteriilor de aderare la spațiul Schengen, dar Comisia Europeană nu le poate impune statelor membre să ne accepte să călătorim fără control la granițe.

Jose Manuel Barroso, șeful Executivului european a precizat, într-o conferință comună de presă cu premierii român, Victor Ponta, și moldovean, Iurie Leancă, că nu poate oferi “o dată precisă” privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, scrie Mediafax.

“Poziția noastră, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am menținut poziția de a sprijini Bulgaria și România în acest demers. Dar, trebuie să fiu realist, decizia este luată de statele noastre membre și, după cum știți, din motive diferite, aceasta nu este încă posibilă. Acesta este, de asemenea motivul, pentru care nu mă pot angaja să avansez o dată precisă”, a spus Barroso, întrebat dacă cele două țări vor adera la Schengen în 2014.

„Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onestă. Cred este important ca opinia publică din România să știe exact care sunt provocările”, a declarat președintele Jose Manuel Barroso.

Acesta a subliniat că în unele state membre există “un amalgam, o confuzie” între libera circulație a muncitorilor, între Schengen, migrație și refugiați, provocate unele forțe extremiste care “exprimă îngrijorări privind migrația în general”.

“Forțele populiste încearcă să pretindă că Europa este un fel de continent complet deschis, fără reguli, fără granițe. Asta nu e adevărat. Ceea ce se întâmplă foarte des este faptul că autoritățile nu aplică legile”, a spus Barroso, dând ca exemplu dreptul de ședere.

“Există reguli dacă cineva abuzează de dreptul de ședere. Dacă cineva nu poate trăi într-o altă țară pentru că nu are mijloacele (…) autoritățile acelei țări au dreptul de trimite această persoană acasă”, a declarat președintele CE.

Jose Manuel Barroso a subliniat că a făcut aceste precizări pentru a transmite opiniei publice din România “cât de sensibilă” este chestiunea Schengen în unele state membre.

“Vă spun acestea pentru că este important pentru opinia publică din România să înțeleagă cât de sensibilă este această chestiune în unele state membre. Este o chestiune foarte sensibilă, pentru că forțele extremiste o folosesc împotriva unor state membre, împotriva unor parteneri și vecini, împotriva unor principii ale UE”, a conchis oficialul european.

Loading

Comments

comments