Barack Obama ar putea anula întâlnirea din toamnă cu Vladimir Putin

combo

Casa Albă ia în considerare posibilitatea de a anula întâlnirea președintelui Barack Obama cu Vladimir Putin de la Moscova, eveniment care este planificat să aibă loc în această toamnă, cu ocazia Summit-ului G20 de la Sankt Petersburg, așa cum anticipa și analiza prezentata, azi, de Select News.

Decizie de neparticipare la summit ar agrava și mai mult relațiile tensionate dintre Washington și Moscova, relatează Huffington Post.

Autoritățile de la Washington iau în calcul acestă opținue din cauză că Moscova are în vederea acordarea azilului temporar lui Edward Snowden. Oficialii au semnalat, totodată, ca mai sunt și alte aspecte care sunt luate luate în calcul, precum sprijinul acordat de Vladimir Putin președintelui sirian, Bashar al-Assad.

Indiferent de ce se va întâmpla cu Snowden, oficialii de la Casa Albă spun că Obama va participa totuși la summit-ul intenațional de la Sankt Petersburg.

“Președintele intenționează să meargă în Rusia pentru a participa la Summit-ul G20”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Dar numai simplul fapt că este luată în considerare anularea călătoriei președintelui Obama indică îngrijorarea americanilor că Snowden și-a găsit refugiul la Moscova.

Andrew Kuchins, director al Centrului de Strategie și Studii Internaționale, a spus că amenințarea cu anularea vizitei lui Obama ar putea fi în favoarea lui Vladimir Putin care dorește să evite un moment jenant pe scena internațională.

Oprirea discuțiilor dintre SUA și Rusia va adânci tensiunile dintre cei doi lideri și va face și mai dificilă găsirea de acorduri comune pe temele majore ale neînțelegerilor.

SUA acuză Rusia că acordă sprijin militar președintelui Bashar al-Assad  permițând acestuia să rămână la putere cu toate că de doi ani Siria se află în război civil.

Andrew Kuchins a mai declarat că dacă rușii îi vor acorda azil lui Snowden va deveni imperios necesară anularea deplasării lui Obama la Moscova.

Unii dintre senatorii ameicani îi cer lui Obama mai mult decât anularea discuțiilor cu Putin, senatorul Lindsey Graham dorind ca SUA că boicoteze Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi, Rusia.

Loading

Comments

comments