Banca Mondială ne acordă un împrumut uriaș pentru modernizarea finanțelor

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială (BM) a aprobat un împrumut pentru sprijin bugetar în valoare de 750 milioane euro pentru România, destinat modernizării finanțelor publice și îmbunătățirii funcționării piețelor cheie, parte a noii strategii de parteneriat cu statul român.

Împrumutul are maturitate de 18 ani și perioadă de grație de 17,5 ani.

Conducerea BM a discutat și Strategia de Parteneriat cu România în perioada 2014-2017, se arată într-un comunicat al instituției financiare internaționale, citat de Mediafax.

Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esențiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creșterea calității cheltuielilor publice, și îmbunătățirea performanței întreprinderilor de stat și a funcționării piețelor de capital, imobiliară și a energiei, esențiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Împrumuturile vin în completarea programelor în curs de desfășurare cu Uniunea Europeană (UE) și cu Fondul Monetar Internațional (FMI), notează banca.

Strategia de parteneriat cu România susține convergența țării către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația săracă, se arată în comunicat.

Programul se axează pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, susținerea creșterii economice și crearea de locuri de muncă, precum și pe creșterea nivelului de incluziune socială.

 

Loading

Comments

comments