Avertizare cod galben pentru economia României după semnele iminenței ruperii USL

UPDATE: ING Revine cu noi precizări legate de impactul instabilității politice în comunicatul de azi al ING Financial Market Research

„Tensiunea politica s-a accentuat ieri, cand au aparut mai multe indicii legate de evenimentele de risc pe care le-am semnalat ieri. Incetarea actualului acord Stand-by pare ca se apropie, intrucat presedintele a subliniat un al doilea motiv pentru care nu va semna scrisoarea de intentie catre FMI, anume schema de ajutor fiscal pentru persoanele indatorate, recent agreata de guvern cu Fondul. Presedintele a mers pana la a ameninta cu incurajarea protestelor de strada daca va fi implementata cresterea accizei pe combustibili programata pentru aprilie. In al doilea rand, ceea ce parea drept o discutie tehnica asupra remanierii guvernamentale, s-a tranformat intr-o disensiune politica semnificativa.

Premierul a prezentat optiunea de a avea patru vice-premieri, fapt ce ar intari pozitia aliantei USD fata de partenerii liberali. Totusi, leul a fost foarte stabil ieri, pe volume reduse, si ne asteptam ca tensiunile politice sa nu afecteze moneda locala decat intr-o mica masura astazi, pe fondul unui climat extern favorabil, in vreme ce pe termen mai lung, ramanem la opinia exprimata in raportul de ieri ca
materializarea evenimentelor de risc nu ar trebui sa cauzeze turbulente semnificative in pietele locale.

Posibil din cauza disensiunilor politice, spatiul ratelor a inregistrat cresteri pe intreaga curba FX swap, de pana la 100pb in ON si 50pb la 1Y. In vreme ce aceste evolutii sunt similare cu cele cauzate de episodul de tensiune politica de la inceputul lunii decembrie, efectele de acum ar putea fi mai persistente, date fiind potentialele interventii valutare ale BNR. O tendinta similara s-a inregistrat si in spatiul titlurilor de stat, cu randamentele crescand cu 5-10pb pe intreaga curba ieri. Totusi, ne mentinem prognoza pnetru o revenire a tendintei de scadere din rate si randamente pe fondul conditiilor favorabile de lichiditate”.

 

Într-un comunicat de luni al ING Financial Market Research, analiștii ING avertizează cu privire la riscurile la care este expusă economia României după cele mai recente scandaluri politice.

În primul rând, premierul Victor Ponta se poate servi de refuzul președintelui Traian Băsescu de a semna scrisoarea de intenție către FMI, pentru a renunța la noul acord de împrumut, ceea ce i-ai oferi mai multă flexibilitate în luarea unor decizii cu impact economic. Din punct de vedere al reformelor structurale, însă, impactul denunțării acordului cu FMI nu ar fi major, consideră analiștii ING.

Pe de altă parte, ultimele declarații ale liderilor USL par să prefigureze ieșirea liberalilor din coaliția de guvernare, fapt care va conduce la formarea unui guvern socialist, care, având suficientă susținere parlamentară, va putea adopta nestingherit „măsuri populiste tipice”, într-un an electoral.

Loading

Comments

comments