Codul portocaliu extins pentru tot Sudul țării. Nu se circulă pe autostrada București – Pitești

Foto: cronicaromana.ro

Foto: cronicaromana.ro

UPDATE (2) ANM a extins avertizarea de Cod Portocaliu de viscol pentru toată partea de Sud a țării, cu excepțoa județelor Constanța și Caraș Severin, prelungind și durata averizării, până duminică la ora 22. Pentru Nordul și Vestul țării nu există avertizare meteorologică.

Autoritățile au decis închiderea circulației pe Autostrada A1 București – Pitești, din cauza vizibilității reduse la sub 20 de metri.

Au fost închise și porturile la Marea Neagră, din pricina vântului care ajunge la 80 kmph.

UPDATE: Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de viscol pentru 10 județe din Sudul țării și Municipiul București.

Avertizarea este pentru intervalul vineri, 24 ianuarie 2014, ora 18 – duminică, 26 ianuarie, ora 18. Pentru același interval, ANM a emis o avertizare cod galben pentru 16 județe.

Averizarea Cod Portocaliu: „În prima parte a intervalului ninsorile vor fi abundente în cea mai mare parte a Olteniei (județele Mehedinți, Gorj, Dolj și Vâlcea), unde stratul de zăpadă va depăși local 30…40 cm, iar vântul va sufla cu peste 70 km/h, viscolind și troienind zăpada. În cursul zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, viscolul se va intensifica în Muntenia, iar în județele Giurgiu, Călarași, Ialomița, Buzău, Brăila și Ilfov, inclusiv municipiul București, temporar vor fi rafale ale vântului de peste 75…80 km/h, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolită”.

Avertizarea Cod Galben:  „În intervalul menționat, vremea se va înrăutăți. În sudul și estul țării va ninge, iar vântul va avea intensificări, viscolind ninsoarea. Vitezele vor depăși la rafală 60…70 km/h în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură, zone în care și stratul de zăpadă va fi consistent. Vor fi precipitații mixte și se va depune polei local în Dobrogea, iar în prima parte a intervalului și în Banat, sudul Olteniei și al Munteniei. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore.
În restul teritoriului ninsorile vor fi în general slabe.

Notă: Vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopților și al dimineților mai ales în estul și sud-estul țării”.

 

Informația inițială: Avertizare de viscol în toată țara. Ninsori abundente în SUD, de vineri până duminică

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de răcire accentuată a vremii și ninsori viscolite în toată țara, pentru perioada vineri, 24 ianuarie, ora 18 – duminică, 26 ianuarie, ora 12. În Sudul țării ninsorile vor fi mai abundente, urmând a se depune zăpada „în strat consistent”.

Această evoluție a vremii este în contradicție cu prognoza emisă de ANM pentru intervalul 20 ianuarie – 2 februarie.

Reproducem comunicatul ANM:

„În intervalul menționat vremea se va înrăutăți și vor fi precipitații în toată țara. Va ninge și se va depune strat consistent de zăpadă în Oltenia, Muntenia, cea mai mare parte a Dobrogei, în sudul Moldovei, precum și în zona Munților Banatului, a Carpaților Meridionali și de Curbură. Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 20 l/mp în 24 de ore. Vântul se va intensifica cu precădere în sudul și sud-estul țării, unde va avea viteze de peste 60….70 km/h, viscolind ninsoarea.
Vor fi precipitații mixte și se va depune polei în Banat, sudul Dobrogei, iar la începutul intervalului și în sudul Olteniei.
Vremea se va răci, mai ales în estul și sud-estul țării, unde va deveni geroasă în cursul nopților și al dimineților.”

Loading

Comments

comments