Un astronom bârlădean a reușit să fotografieze o supernovă abia descoperită

Supernova 2014JSupernova cu numele de 2014J a fost descoperită pe 21 ianuarie 2014 în galaxia M 82 de către astronomul Steve Fossey de la University of London Observatory cu ajutorul unui telescop de 350 de mm.

Galaxia M 82 se află la aproximativ 12 milioane de ani lumină distanță, pe teritoriul constelației Ursa Mare. În felul acesta lumina supernovei a călătorit 12 milioane de ani până să ajungă la noi.

În termeni generali, o supernovă reprezintă o etapă finală din evoluția unei stele gigantice sau supergigantice (stele mult mai mari decât soarele). Supernova este un fenomen violent, o explozie de proporții greu de imaginat. Steaua în cauză își aruncă în spațiul cosmic materialul din care a fost formată. Supernovele sunt extrem de luminoase și de multe ori emit mai multă lumină decât toate stelele dintr-o galaxie. Sunt mai multe tipuri de supernove. Supernova 2014J, este posibil să fie de tip Ia (după analizele spectrale).

Găsiți mai multe informații AICI sau AICI.

În seara de 30 ianuarie 2014, cu ajutorul telescopului principal al Observatorului Astronomic al Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a reușit să captureze mai multe imagini cu galaxia M 82, unde se află și supernova recent descoperită (2014J).

În urma prelucrărilor a rezultat imaginea atașată în acest articol.

Loading

Comments

comments