Armele chimice ale Siriei ar putea fi distruse rapid

hazmat_teamArsenalul sirian de arme chimice este în mare parte ‘inutilizabil’ și, în consecință, ar putea fi distrus mai rapid decât s-a prevăzut, a afirmat joi seara un raport americano-rus confidențial, citat de Washington Post.

Acest raport, prezentat Casei Albe de un expert în armament, arată că arsenalul sirian ar putea fi neutralizat în nouă luni și că el prezintă mai puține riscuri de a fi disimulat sau furat de grupări teroriste din cauza formei în care a fost stocat.

Potrivit acestui expert, Siria ar deține peste 1.000 tone de arme chimice, dintre care 300 tone de iperită.

Restul arsenalului ar fi compus din substanțe chimice lichide, stocate sub formă binară, adică sub forma a două produse chimice, numite precursori, care sunt amestecate doar înaintea utilizării, potrivit ziarului.

Această informație confirmă ceea ce serviciile secrete franceze susținuseră la începutul lunii septembrie, afirmă AFP.

Pentru a îndepărta amenințarea loviturilor americane, Siria a aderat la Organizația Convenției asupra Interzicerii Armelor Chimice (OIAC), iar președintele Bashar al-Assad a insistat mereu asupra angajamentului de a distruge armele chimice de care dispune, promițând și că nu va obstrucționa acest proces.

După săptămâni de tratative intense, Rusia și SUA au ajuns joi, la ONU, la un acord asupra unui text care să încadreze distrugerea arsenalului chimic al regimului Bashar al-Assad. Această rezoluție ar putea fi adoptată vineri.

Loading

Comments

comments