America l-a considerat pe Mandela TERORIST pana in 2008. Azi, steagurile din Washington sunt in berna

Nelson Mandela Foto: www.southafrica.net

Nelson Mandela
Foto: www.southafrica.net

Poate va ramane in istorie ca un fapt divers sau poate ca un memento al labilitatii politicilor publice: Nelson Mandela, omul care, azi, este jelit de intreaga planeta, a fost, in Statele Unite, vreme de zeci de ani, pe lista persoanelor suspectate de activitati teroriste, pana… in anul 2008, cand a fost scos de acolo, in preajma zilei in care a aniversat implinirea venerabilei varste de 90 de ani!

Arestat prin contributia CIA, un agent infiltrat in Congresul National African (organizatie catalogata drept terorista nu doar de Pretoria, ci si de Washington) furnizandu-le informatiile decisive fortelor de securitate sud-africane, Mandela a fost inchis de regimul de apartheid de la Pretoria timp de 27 de ani, fiind eliberat in anul 1990. A primit premiul Nobel pentru pace in 1993 si a castigat primele alegeri libere din Africa de Sud, devenind primul presedinte de culoare al tarii in 1994, ducandu-si la capat mandatul de cinci ani.

Asa ca, mentinerea sa pe lista defaimatoare a suspectilor de terorism, mult timp dupa ce intreaga planeta il idolatriza, este considerat unul dintre cele mai jenante episoade din istoria apararii si diplomatiei americane, noteaza AFP, citata de Yahoo News.

Asa ca, acum, America incearca sa compenseze, presedintele Obama cerand ca toate steagurile de pe cladirile guvernamentale sa fie coborate in berna.

Rusinea Americii a fost oarecum spalata de senatorii Ted Kennedy si Lowell Weicker, care au initiat o lege care avea sa duca, finalmente, la prabusirea regimului de apartheid (segregare rasiala) in Africa de Sud. Legea a trecut in pofida opozitiei presedintelui republican Ronald Reagan.

Mentinarea lui Mandela si a Congresului National African pe lista organizatiilor teroriste a avut drept consecinta imposibilitatea intrarii Africii de Sud in Adunarea Generala a ONU.

Loading

Comments

comments