Alexandru Vișinescu este audiat la Parchetul General

Alexandru Visinescu

Alexandru Visinescu

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, Alexandru Vișinescu, s-a prezentat marți la Parchetul General pentru a fi audiat în legătură cu denunțul formulat împotriva lui de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

La intrarea în sediul Parchetului, Vișinescu nu a declarat nimic, el fiind “protejat” de două persoane, care le-au reproșat jurnaliștilor că “și-au bătut joc de el trei săptămâni pe posturile de televiziune”. Cei doi le-au distribuit ziariștilor o copie a talonului de pensie al lui Vișinescu, conform căreia acesta are o pensie de “doar” 3.296 lei, și nu de peste 6.000 de lei, cum s-a vehiculat în mass media.

Alexandru Vișinescu este unul dintre cei 35 de torționari identificați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foștii deținuți politici drept “un individ extrem de crud”.

Vișinescu a negat orice vină pe care ar fi putut să o aibă, acuzând sistemul comunist și conducerea de la acea vreme.

În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a preluat la începutul lunii august cauza privindu-l pe Alexandru Vișinescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică.

“În temeiul dispozițiilor art. 209 alin. 41 din Codul de procedură penală, s-a dispus, azi, 9 august, preluarea cauzei privind pe Vișinescu Alexandru, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică. Motivele care au stat la baza deciziei de preluare vizează complexitatea cauzei, volumul mare de activități procesuale și procedurale ce urmează a fi efectuate în vederea soluționării cu celeritate a acesteia”, se arăta într-un comunicat al PÎCCJ.

Parchetul General a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul București dosarul având ca obiect denunțul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc împotriva lui Alexandru Vișinescu.

Pe 7 august, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial București a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

“În ceea ce privește încadrarea juridică a faptelor și eventuala incidență a normelor privind prescripția, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, susținea Parchetul General.

Alexandru Vișinescu are 88 de ani și trăiește în București, chiar în apropierea sediului IICCMER.

În penitenciarul de la Râmnicu Sărat au fost închiși liderii țărăniști Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum și alte personalității politice.

Loading

Comments

comments