Aleșii locali au migrat la alte partide neconstituțional

Curtea Constituțională (CC) a decis, miercuri, că Ordonanța de Urgență a Guvernului 55/2014 privind migrația aleșilor locali este neconstituțională, fiind admisă astfel sesizarea parlamentarilor PNL. Parlamentul va trebui să reglementeze, printr-o lege de respingere, măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă, respectiv ce se va întâmpla cu mandatele aleșilor locali care au migrat la alte partide, au declarat pentru MEDIAFAX judecători CCR.

Pentru a pune în acord legea declarată neconstituțională cu decizia CC va trebui ca Parlamentul să dea o lege de respingere a OUG 55/2014.   Sursele citate au precizat că Parlamentul va trebui să reglementeze, prin legea de respingere, și măsurile cu privire la efectele juridice produse în perioada în care OUG 55/2014 a fost aplicabilă.     Decizia Curții Constituționale este general obligatorie și va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituționali să motiveze hotărârea.

OUG care a permis migrația aleșilor locali pentru 45 de zile fără ca aceștia să-și piardă mandatul a fost adoptată de Guvern în 28 august. Aleșii locali au putut opta pentru un partid până pe 17 octombrie.

Daca PNL a anunțat deja că decizia CCR implică încetarea mandatelor aleșilor locali care au migrat la alte partide în baza OUG 55, PSD exprimă o cu totul altă opinie.  „Decizia își produce efectele pentru viitor. Cei care au trecut la alte partide sunt buni rămași acolo. Nu acționează retroactiv”, a spus Ciprian Nica, vicepreședinte al Comisiei juridice.

Citește si:

Ciorbea dă cu flit Opoziției în problema neconstituționalității migrării aleșilor locali

 

 

Loading

Comments

comments