Alertă sanitară după ce un adolescent din Kârgâzstan a murit de ciumă bubonică

hospital-emergency-overseas-expatPeste 160 de persoane au fost spitalizate în Kârgâzstan după ce un băiat a murit săptămâna trecută de ciumă bubonică, boală extrem de contagioasă, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății din fosta republică sovietică din Asia Centrală, preluat de AFP.

“În total, 160 de persoane au fost în contact” cu băiatul contaminat, Timerbek Isakunov, care a murit joia trecută în districtul Ak-Souou (estul țării) din apropierea lacului Isyk-Kul, destinație pentru mulți turiști, a declarat ministerul într-un comunicat. “Toate sunt sub supraveghere medicală” și iau antibiotice, se arată în comunicat, care precizează că starea sănătății lor este “satisfăcătoare”.

Au mai fost spitalizate patru persoane cu febră, una din simptomele ciumei, care nu au fost în contact cu băiatul decedat. Marți, o femeie și doi copii au venit la spital cu febră și ganglioni umflați la gât și la subraț, alt simptom al ciumei bubonice, informează o sursă din guvernul de la Bișkek. Ministerul Sănătății a asigurat miercuri că rezultatele preliminare ale analizelor celor trei pacienți au fost “negative”.

Tânărul Isakunov, 15 ani, cioban într-un mic sat de munte nu departe de granița cu China și Kazahstan, a murit joia trecută la un spital local. Potrivit Ministerului Sănătății, băiatul a murit de ciumă bubonică, pe care a contractat-o de la purici. Aceștia sunt adesea purtători de ciumă bubonică după ce mușcă un șobolan sau un alt rozător infectat și pot transmite boala oamenilor.

Ultimul caz de ciumă bubonică din Kârgâzstan a fost înregistrat acum 30 de ani. În secolul al XIV-lea, o epidemie de ciumă bubonică, numită “ciuma neagră”, a făcut zeci de milioane de victime în Europa, amintește AFP

Loading

Comments

comments