Ajutate de scorul care i-a demoralizat pe huliganii unguri, forțele de ordine au gestionat mai bine plecarea acestora

Foto: stiridesport.ro

Foto: stiridesport.ro

Scorul de 3-o cu care România a învins, aseară, Ungaria, în preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 2014, meciul contând pentru ocuparea locului doi în grupă, care ar duce la un meci de baraj, i-a demoralizat, așa cum era de așteptat, pe cei câteva sute de huligani unguri, veniți la București cu gândul doar la scandal și bătăi „revanșarde”.

Ajutate de scorul liniștitor, forțele de ordine au gestionat mai bine plecarea decât venirea spectatorilor unguri, care au fost evacuați din stadion după ce din tribune ieșiseră spectatorii români. Ungurii au fost escortați la autobuzele aduse special și duși direct la Gara de Nord, fără să se înregistreze alte incidente grave.

Incidente violente au avut loc, vineri, în  Gara de Nord și Centrul Istoric din București, în care au fost implicați huligani maghiari, care au produs distrugeri considerabile. Jandarmii au fost nevoiți să apele la gaze lacrimogene și i-au lovit cu bastoanele pe fanii unguri. Mai mulți fani au ajuns la spitale din București, în incidente fiind răniți și trecători din zonele afectate de incidente.

Trei suporteri maghiari aflați în zona Arenei Naționale au fost duși la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, rănit în Centrul Istoric, a primit îngrijiri la fața locului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Antena 3 a relatat că, ulterior, au avut loc incidente violente și între huligani români (ultrași Steaua) și forțele de ordine, un jandarm fiind rănit și spitalizat, fiind lovit de o bucată de asfalt, ruptă de un atacator din caldarâm.

Și pe stadion, cu aproximativ o oră înainte de meciul România-Ungaria, suporterii unguri de la peluza dinspre strada Pierre de Coubertain a Arenei Naționale au încercat să treacă de cordonul de securitate și să pătrundă la Tribuna 1, forțele de ordine fiind nevoite să intervină cu violență.

„Fanii” unguri au venit la București vineri, cu un tren cu 13 vagoane, sosit în Gara de Nord cu o întârziere de două ore (ora 16, în loc de 14). Trenul a transportat 930 de așa-zis suporteri.

Aceștia au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab și au aruncat cu petarde, aprinzând și numeroase torțe, la sosirea în Gara de Nord. La sosire, fanii au scos pe geamurile trenului torțe albe și vișinii.Ei au aruncat cu petarde și au fluturat steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc, precum și un drapel cu harta României fără Transilvania. Au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenția pompierilor.

Ungurii au fost scoși din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane și au fost urcați în zece autobuze puse la dispoziție de organizatori, pe Calea Griviței, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Națională. Cel de-al doilea grup de „suporteri” care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle și diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forțelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și cu obiectele din dotare.

Un alt grup de susținători ai echipei Ungariei, sosiți în București mai devreme (posibil în cursul zilei de joi), s-au „încartiruit” de vineri dimineața în Centrul Vechi.

Angajații teraselor din Centrul Vechi, care strâng cioburile și mobilierul rupt după conflictul dintre fanii unguri și trupele de jandarmi, spun că nu au văzut niciodată suporteri atât de violenți, deși în localurile lor s-au perindat, până acum, mii de susținători străini ai echipelor de fotbal.

Oamenii au povestit, pentru MEDIAFAX, că suporterii unguri au băut pe strada Smârdan încă din dimineața zilei de vineri, aceștia instalându-se în jurul orei 9:30 la terase, unde, până după ora 15:00, s-ar fi manifestat pașnic.

La un moment dat, însă, spun martorii oculari, mai mulți polițiști români, însoțiți de reprezentanți ai Poliției ungare, au venit și le-au comunicat fanilor că la ora 16:00 trebuie să urce în autobuze, pentru a pleca spre Arena Națională. Suporterii unguri au refuzat și, în loc să se îndrepte spre autobuzele care îi așteptau, au plecat în sens invers. S-au întâlnit cu jandarmii și atunci au început violențele.

Loading

Comments

comments