Adriean Videanu, urmărit penal pentru complot și subminarea economiei naționale

Fostul ministru Adriean Videanu s-a prezentat azi la DIICOT, unde procurorii i-au adus la cunoștință faptul că împotriva sa a fost începută urmărirea penală pentru complot și subminarea economiei naționale.
Referitor la faptele concrete săvârșite de Adriean Videanu, procurorii susțin următoarele: “Din referatul întocmit de către procurorii D.I.I.C.O.T. rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, în calitate de miniștri ai economiei, au aprobat, semnat și susținut în Guvern un număr 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către învinuitul IOAN NICULAE și au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordând discount-uri comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum și gaze naturale doar din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care SC INTERAGRO SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane USD.

Activitatea grupului infracțional inițiat, constituit și coordonat de IOAN NICULAE viza fapte de natură să submineze economia națională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcția dorită de interesele grupului infracțional. Deopotrivă, prin acțiunile grupului infracțional a fost împiedicată desfășurarea normală a activității SNGN ROMGAZ SA creându-se astfel dificultăți semnificative în buna desfășurare a activității acestei societăți. Astfel, a fost creată o stare de fapt de natură să amenințe bunul mers al economiei naționale în domeniul gazelor naturale, dar și în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naționale.

Demersul miniștrilor VARUJAN VOSGANIAN și VIDEANU ADRIEAN s-a realizat în condițiile în care SC INTERAGRO SA înregistra o datorie reprezentând cca. 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale SNGN ROMGAZ SA, societatea națională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

În cauză există indicii și date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniștrilor VARUJAN VOSGANIAN ȘI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vânzarea preferențială către SC INTERAGRO SA a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA și MINISTERUL ECONOMIEI fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a ROMÂNIEI.

Afectarea activității SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile și dispozițiile miniștrilor VARUJAN VOSGANIAN ȘI VIDEANU ADRIEAN, în favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., în alocarea unor resurse din bugetul public și care erau la dispoziția unei societăți naționale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deși rațiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie și populație și să le protejeze față de o eventuală situație de criză energetică, activitate de natură să submineze economia națională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Național.

În referat se mai reține că SNGN ROMGAZ SA a livrat în această manieră către SC INTERAGRO SA, gaze naturale din producția proprie în valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptați în gruparea infracțională VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008 și VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei în perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infracțională inițiată, constituită și coordonată de IOAN NICOLAE în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia națională. Prin acțiunile miniștrilor VARUJAN VOSGANIAN și VIDEANU ADRIEAN a fost folosită SNGN ROMGAZ SA (unitate prevăzută de art. 145 C.pen.) în direcția dorită de interesele grupului infracțional creându-se astfel o stare de pericol atât pentru securitatea statului cât și pentru economia națională.

Cauza este instrumentată cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Prin urmare, din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârșirea faptelor sesizate, iar pentru stabilirea corectă și completă a situației de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală”.

Loading

Comments

comments