Aderarea României la Schengen – amânată oficial

Miniștrii de Interne vor discuta, joi, la JAI, despre “situația la zi” a aplicării dispozițiilor Schengen de către România și Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor două țări, în condițiile în care există state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentanților Permanenți, informează Mediafax.

COREPER II (Comitetul Reprezentanților Permanenți) a stabilit formula finală a discuțiilor privind aderarea României și Bulgariei la Schengen la reuniunea Justiție și Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca miniștrii de interne să discute despre “situația la zi” a dosarului, formulă ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor două țări.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Radu Stroe va participa la Consiliul JAI, unde participanții vor discuta despre “cadrul legislativ necesar aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen pentru România și Bulgaria”.

Surse din cadrul Președinției lituaniene a UE au declarat, marți, că “oficiali din România și Bulgaria au avut consultări cu state membre care, în mod tradițional, s-au opus aderării în trecut”. Este limpede, negocierile au eșuat.

La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeză la București a precizat că poziția Olandei față de aderarea celor două țări la Schengen nu s-a schimbat în ultimul timp, reamintind că Guvernul de la Haga “va aștepta raportul MCV înainte de a-și stabili, în strânsă cooperare cu alte state membre, poziția sa privind aderarea (României și Bulgariei) la Schengen”.

Raportul MCV urmează să fie publicat în ianuarie 2014.

Loading

Comments

comments