ActiveWatch și APADOR-CH: Băsescu și Ponta, primii agitatori ai țării, trag o linie roșie peste România

ponta base 1ActiveWatch și APADOR-CH au distribuit următorul comunicat de presă:

ActiveWatch și APADOR-CH consideră alarmante recentele declarații ale prim-ministrului Victor Ponta* și ale președintelui Traian Băsescu** cu privire la demonstrațiile de protest din România.

ActiveWatch și APADOR-CH condamnă ferm recursul la violență, indiferent de cei care îl inițiază, și consideră inaceptabil apelul autorităților la reprimarea protestelor pașnice a zecilor de mii de cetățeni români, prin generalizări abuzive și cultivarea unor sentimente de insecuritate publică. Le atragem atenția celor doi demnitari că manifestațiile s-au desfășurat pașnic și în perfect acord cu drepturile fundamentale la libera exprimare și la libera întrunire, așa cum sunt garantate de Constituția României (Articolul 39).

Încurajarea intervenției în forță pe care cei doi demnitari au adresat-o forțelor de ordine este bazată pe un incident izolat și extinde cazul particular al avarierii mașinii ministrului Daniel Barbu asupra comportamentului tuturor participanților la manifestațiile de stradă. Un astfel de incident nu trebuie folosit ca pretext pentru reprimarea unor proteste pașnice, cu atât mai mult cu cât evenimentul respectiv nu a avut loc în timpul manifestațiilor de stradă. Chiar dacă evenimente care ar putea fi interpretate ca violente ar avea loc în stradă, obligația forțelor de ordine este de a-i izola pe cei violenți și nu de a interveni în forță pentru dispersarea manifestanților.

Cele două organizații cer demnitarilor să acționeze responsabil și să respecte principiul fundamental al libertății de exprimare, cu atât mai mult cu cât demonstrațiile din stradă sunt semnalul unei fracturi între interesul public și decizia politică.

ActiveWatch și APADOR-CH susțin exprimarea liberă a opiniilor în protestele de stradă, dar recomandă participanților la demonstrații să se abțină de la orice fel de manifestări care ar putea fi interpretate ca acte de violență.

 

*Victor Ponta: “Vreau să dați un semnal foarte clar de respectare a legii. Există o linie roșie peste care nu accept să se treacă. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, că e bărbat, rezistă, e vorba de faptul că nu ne întoarcem la anii ’30, când își făceau legionarii de cap pe străzile Bucureștiului. Cât timp protestele sunt pașnice, jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar în momentul în care se trece linia roșie și vorbim de agresiuni, amenințări, blocarea unor drumuri, aveți din partea mea mandat foarte clar de intervenție conform legii” […]”Am văzut că în Canada sunt tot demonstrații împotriva gazelor de șist. Acolo, poliția a intervenit dur. Eu nu vă cer să intervenți dur decât dacă se trece linia roșie, care este agresiunea, încălcarea unor drepturi fundamentale, inclusiv dreptul de proprietate și blocarea unor drumuri și împiedicarea intereselor legitime ale acestei țări. Pentru 300, 100, 1.000 de oameni nu putem bloca o țară de 22 milioane și o să vă cer, aveți din partea mea mandat, jandarmii, poliția, instituțiile statului să acționeze fără niciun fel de complex când e vorba de încălcarea gravă a legii. Cred că nu putem să acceptăm ca lucrurile să treacă de această linie roșie”.

**Traian Băsescu: “Nu trebuie tolerat. Blocarea mașinii oricărui cetățean este împotriva legii. Nu pentru că-i ministru nu trebuie să-i spargi luneta, ci pentru că e cetățean. Nimic nu justifică violența în relațiile cu alt cetățean care are alt punct de vedere. Eu am un raport despre ce s-a întâmplat la Vaslui. Nu este ilegală intervenția jandarmilor. Dar e ilegal că se blochează căi de comunicații. (…) Ce nu pot accepta însă din modul de manifestare e nerespectarea legii. Nu poți în fiecare duminică să blochezi bulevarde fără autorizație. Dacă aș fi ministru de Interne sau Guvern aș încerca să discut cu liderii acestor mișcări să lase să circule oamenii”

Articolul 39 / CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.

Loading

Comments

comments