Acordul cu Fondul Monetar Internațional expiră în patru zile. FMI analizează azi ultimele două evaluări ale acordului cu România

Erik de Vrijer

Erik de Vrijer – Foto: presidency.ro

Șeful Misiunii FMI, Erik de Vrijer, a avertizat la începutul anului că acordul României cu FMI va expira și nu va exista o altă înțelegere, dacă autoritățile române nu îndeplinesc precondițiile asumate până în luna iunie. Acestea vizau reducerea arieratelor, management privat la companiile de stat, privatizarea CFR Marfă, listarea secundară a unui pachet de acțiuni Transgaz, demararea listării companiei energetice Oltenia.

La începutul lunii iunie, ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu, declara că a fost prevăzut un plafon de 800 milioane lei de împrumuturi pentru autoritățile locale, pentru achitarea arieratelor. În prima fază au fost alocate 500 milioane lei, iar suma a fost suplimentată, ulterior, până la 680 milioane lei, după care plafonul a fost ridicat la 800 milioane lei. De asemenea, Chițoiu a precizat că, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția premierului, au fost alocate 70 milioane lei pentru achitarea arieratelor în domeniul sănătății, altele decât cele pe care le avea Casa de Sănătate.

Potrivit ministrului de resort, până la mijlocul lunii iunie, arieratele se vor apropia de ținta asumată cu FMI.

De asemenea, condiționalitatea privind privatizarea CFR Marfă a fost îndeplinită, după ce, în 20 iunie, compania Grup Feroviar Român a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni al transportatorului feroviar de marfă.

Cât privește listarea Transgaz, oferta publică secundară de vânzare a 15% din acțiunile companiei, care s-a derulat în luna aprilie a acestui an, a fost suprasubscrisă cu 347% pentru segmentul de retaileri mici și cu 257% pentru investitori mari. Suma totală atrasă de stat a fost de 315 milioane lei (72 milioane euro).

În data de 13 iunie, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, spunea că România nu a ratat nicio țintă în ceea ce privește acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

“Guvernul României are 5 acțiuni prealabile pe care dacă nu le face nu intră în board-ul FMI. Anume privatizarea a 15% din Transgaz s-a făcut în luna aprilie, selectarea unui consultant pentru privatizarea a 15% din Complexul Energetic Oltenia s-a făcut în mai, reducerea arieratelor la locale și la guvernul central la 300 de milioane de lei, respectiv la 20 de milioane de lei. Pentru sfârșitul lunii mai aceste date nu le cunoaștem încă. Le vom cunoaște săptămâna viitoare. Noi avem încredere că ne-am încadrat în aceste două ținte de arierate, având în vedere trendul de până acum și măsurile întreprinse. Selectarea câștigătorului la CFR Marfă (a cincea acțiune n.r.) are data limită 21 iunie. Nu am ratat nicio țintă”, a spus Voinea.

Premierul Victor Ponta a subliniat în data de 19 iunie că toate acțiunile prioritare asumate în raport cu Fondul Monetar Internațional au fost îndeplinite sau sunt în grafic.

“Săptămâna viitoare o să fie în boardul FMI discuția despre program. Mă rog, ce apare pe surse, chiar dacă nu e bazat pe nimic, întotdeauna e mai interesant decât ce spunem noi oficial. Bănuiesc că și când vom avea decizia pozitivă de încheiere cu bine a acordului, tot pe surse o să se spună că nu e adevărat, că mint și cei de la FMI. Important este că toate acțiunile prioritare pe care ni le-am asumat le-am îndeplinit sau le avem în grafic”, a spus primul-ministru, la începutul ședinței de guvern de săptămâna trecută.

Boardul Fondului Monetar Internațional /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie 2013.

Loading

Comments

comments