Partidele pro-europene din Moldova s-au impus în alegeri

Mii de moldoveni au stat la coadă să voteze la Ambasada Moldovei din Moscova Foto: stirileprotv.ro

Mii de moldoveni au stat la coadă să voteze la Ambasada Moldovei din Moscova
Foto: stirileprotv.ro

UPDATE 9:30

După numărarea a 87,7 la sută din voturi, PSRM se menține pe primul loc, cu 21,16 la sută din voturi, fiind urmat de PLDM, cu 19,23 la sută. PCRM se află pe locul al treilea, cu 17,87 la sută, urmat de PDM cu 15,76 la sută și Partidul Liberal cu 9,3 la sută.

Conform acestor procente, PSRM ar obține 26 de mandate, PLDM – 23, PCRM – 21 de mandate, PDM – 19 și PL – 12 mandate.

Aceasta înseamnă că PLDM, PDM și PL ar putea forma o coaliție de guvernare fără a avea nevoie de suportul comuniștilor lui Voronin pentru a continua parcursul proeuropean al Republicii Moldova.

 

Știrea inițială

Ecuația politică se complică în Republica Moldova, unde va fi necesar un guvern de uniune națională, condus de comuniștii lui Vladimir Voronin, pentru a se menține, cel puțin teoretic, parcursul pro-european al țării vecine.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a obținut 22.91% din voturi la alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova, la numărarea a 35.07% din buletinele de vot, a anunțat Comisia Electorală Centrală, potrivit site-ului Unimedia.info, citat de Mediafax.

Partidul Comuniștilor (PCRM) a obținut 19.75%, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 16.69% din voturi, Partidul Democrat – 16.4%, Partidul Comunist Reformator – 5.93% și Partidul Liberal cu 6.59% din voturi.

Așadar, cele trei partide democratice și pro-europene au strâns, împreună, mai puțin de 40% din sufragii, în timp ce partidele de stânga au 44%. La nivel declarativ, însă, deși doctrinar este afiliat comuniștilor ruși, PCRM (partidul lui Voronin, care a condus Moldova între 2001 și 2009) este pentru integrarea europeană a țării, spre deosebire de PSRM, condus de Igor Dodon, care militează pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE și federalizarea Moldovei.

Majoritatea secțiilor de votare s-au închis la ora 21.00, programul votului fiind prelungit la Chișinău, Bălți, Anenii Noi și Nisporeni.

În total, peste 55,86% dintre alegătorii moldoveni au votat până la ora 21.00, adică 1 565 591 din alegătorii înscriși în listele de bază.

A fost vânzoleală mare la Ambasada Republicii Moldova din Moscova, unde peste 3.000 de moldoveni nu ar fi reusit sa voteze si au fost trimisi acasa de fortele de ordine dupa ce cele doua sectii de vot s-au inchis, conform ProTv  Chisinau, citat de stirileprotv.ro

Înainte de a fi dispersați, moldoveni scandau “Lăsați-ne să votăm!” și “Suntem pentru Rusia!”, cerând prelungirea programului de votare după ora locală 21.00, relatează agenția rusă Tass, în pagina electronică.

“A fost luată decizia de a nu prelungi programul secției de votare de la ambasadă, deoarece toate cele 3.000 de buletine de vot au fost utilizate”, a declarat presedintele biroului electoral din Moscova, Anatol Patrașcu.

“Am luat decizia de a prelungi programul de votare în Ramenskoe, secția de la ambasadă a fost închisă”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Pe teritoriul Rusiei au fost deschise în total cinci secții de votare, dintre care două la Moscova și celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci și Novosibirsk.

 

Loading

Comments

comments