Numărul victimelor de la Kiev a crescut după ce premierul Ucrainei a pledat pentru reprimarea manifestațiilor în forță

UPDATE (2) Numărul victimelor de la Kiev a crescut după ce premierul Ucrainei a pledat pentru reprimarea manifestațiilor în forță

Miercuri premierul ucrainean i-a învinuit pe protestatari drept „teroriști” într-o reuniune a cabinetului, dar președintele Viktor Ianukovici a purtat discuții cu liderii opoziției, potrivit Reuters.

Într-o reuniune a cabinetului Ucrainei, prim-ministrul Mykola Azarov a pledat pentru menținerea folosirii forței asupra demonstranților din capitala Ucrainei datorită escaladării violențelor. Drept urmare, potrivit rapoartelor întocmite de polițiști, au existat cel puțin trei morți. Cu toate acestea, Ianukovici a fost de acord să se întâlnească cu liderii opoziției, declarând că nu a vrut nicio vărsare de sânge.

În timpul desfășurării întâlnirii dintre președinte și liderii opoziției, polițiștii au încercat să-i înlăture pe demonstranți de pe stradă, fără succes însă. Premierul ucrainean a declarat că liderii opoziției sunt responsabili de incitare la proteste care, în opinia sa, au destabilizat situația în Ucraina.

În urma violențelor din noaptea de marți spre miercuri, trei oameni au fost uciși, 167 de răniți, iar 29 au fost reținuți de poliție.

În perioada protestelor, Uniunea Europeană a făcut apel atât la guvernul ucrainean cât și la opoziție să se angajeze într-un dialog veritabil. Însă, după rapoartele despre decesele protetatarilor, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea lua măsuri împotriva Ucrainei. (George Spiridon)

 

UPDATE Opoziția ucrainiană anunță că forțele de ordine au ucis cinci manifestanți, iar alți 300 sunt răniți

 

Doi bărbați au fost uciși prin împușcare, în centrul Kievului, unde se desfășurau confruntări violente între poliție și manifestanți, a anunțat miercuri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat. Ministerul ucrainean de Interne și parchetul nu au precizat cine se face vinovat de moartea celor doi bărbați.

Membri ai serviciului medical improvizat de către opoziție a anunțat decesul unui manifestant miercuri dimineața, afirmând că a fost ucis prin împușcare de către forțele de ordine. De asemenea, opoziția a afirmat că alt manifestant a decedat marți, după ce a căzut, duminică, de la peste zece metri înălțime, de pe o clădire, la intrarea stadionului Dinamo. Potrivit opoziției, tânărul a murit în timp ce forțele de ordine luau cu asalt clădirea de pe care manifestanți aruncau cu cocteiluri Molotov și proiectile asupra polițiștilor.

“Regret profund moartea unor persoane în conflictul provocat de extremiști. Îndemn oamenii să nu dea curs apelurilor extremiștilor politici”, a declarat președintele Viktor Ianukovici. Dar apelul șefului statului nu a liniștit deloc spiritele. Confruntările care au izbucnit miercuri dimineața la Kiev s-au intensificat, manifestanți aruncând cu cocteiluri Molotov în direcția forțelor de ordine, care ripostau trăgând cu gloanțe de cauciuc și lansând grenade asurzitoare. Forțele de ordine din Ucraina au adus cel puțin un vehicul blindat la confruntările cu manifestanții proeuropeni adunați la Kiev, relatează AFP, notând că este prima dată când se intervine cu un astfel de vehicul. (Mediafax)

 

Loading

Comments

comments