EXCLUSIV. Surse: subiectul confidențial al vizitei lui Nuland este relocarea în România a mujahedinilor iranieni

Luptători MEK Foto: presstv.ir

Luptători MEK
Foto: presstv.ir

Invitat aseară, la emisiunea Sinteza Zilei, difuzată de Antena 3, premierul Victor Ponta a declarat că nu s-a întâlnit cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, deoarece avea programată o vizită privată de trei zile în Italia și că tema pentru care oficialul SUA a venit la București este confidențială, ministrul de Externe, Titus Corlățean, având mandat pentru a exprima poziția Guvernului. Subiectul confidențial ar fi fost discutat și în ultima ședință a CSAT.

Surse guvernamentale au confirmat, pentru Select News, că subiectul confidențial este cel dezvăluit de postul de radio Vocea Rusiei: SUA încearcă să convingă autoritățile de la București să accepte relocarea, în România, a peste trei mii de luptători mujahedini iranieni. Aceștia sunt adăpostiți, în prezent, la baza Camp Liberty din Bagdad, unde securitatea lor nu mai poată fi asigurată.

Organizația islamistă Mujahedin e-Khalq (Mujahedinii Poporului Iranian) și, în special aripa sa armată (Armata de Eliberare Națională a Iranului), este considerată organizație teroristă atât de Iran, cât și de Irak, fiind responsabilă de asasinarea a circa 50.000 de persoane. Organizația a luat ființă în anul 1965, militând la început pașnic pentru idei socialiste. Curând, însă, au început sabotajele și atacurile teroriste. Mujahedin e-Khalq (MEK) a participat la Revoluția din 1979 care s-a soldat cu detronarea Șahului Pahlavi, dar, în loc să beneficieze de victorie, a intrat în conflict cu Ayatollahul Khomeini. Sub presiunea armatei iraniene, mujahedinii s-au refugiat în Irak, de unde au continuat să lanseze atacuri împotriva Iranului, atât în timpul războiului Iran-Irak (1980 – 1988), cât și ulterior, susținuți în secret de țările occidentale – în primul rând de Statele Unite. Mujahedinii i-au atacat și pe kurzii din Irak, servind, astfel, regimul lui Saddam Hussein. După înlăturarea dictatorului irakian de către americani, MEK a renunțat oficial la atacurile armate, devenind principala organizație componentă a Opoziției iraniene din exil – Consiliul Național de Rezistență. MEK a fost scoasa de pe lista organizațiilor teroriste de Uniunea Europeană în 2009 și de SUA și Canada, în 2012.

Germania și Albania (țară în care religia dominantă este Islamul) s-au oferit să-i adăpostească pe cei circa 3.200 de mujahedini iranieni, însă n-au acceptat cerința conducerii MEK, ca toți cei 3.200 să fie găzduiți în aceeași locație. Acesta este motivul pentru care SUA s-au reorientat către România, partenerul lor strategic din Rsăsăritul Europei, pretinde Vocea Rusiei. Conform unor surse citate de postul de radio, subiectul relocării ar fi fost discutat și în luna decembrie, când ministrul de Externe, Titus Corlățean, s-a întâlnit, la Bruxelles, cu omologul său american, John Kerry.

Loading

Comments

comments