Vești proaste pentru împătimiții cafelei

Foto: blog.worksnug.com

Foto: blog.worksnug.com

Cafeaua se va scumpi, pe plan global, în perioada următoare și ar putea deveni o băutură de lux. Cauza este încălzirea globală, care condamnă la pierire plantațiile de arbori de cafea,  informează NewScientist. Aceștia arbori tropicali sunt foarte pretențioși în privința ambientului, dând o producție bună doar dacă temperatura se menține constantă, în intervalul 18 – 21 de grade Celsius; umiditatea trebuie să fie scăzută, dar clima să nu fie secetoasă: adică să plouă suficient de des, pentru ca arborii să înflorească, totuși nu foarte mult, fiindcă atunci nu se mai formează fructele de cafea.

În ultimele decenii, temperatura medie globală a urcat cu 1-2 grade Celsius, iar până la jumătatea secolului va mai urca cu circa 4 grade Celsius. Efectele se văd, deja, pe arii întinse din Africa de Est și America Centrală, unde inclusiv Columbia (al doilea producător de cafea al lumii, după Brazilia) a fost lovită de o secetă care a durat trei ani (2009 – 2012) provocând recorduri negative de producție și sărăcind sute de mii de fermieri.

Consumul global zilnic de cafea este de 1,6 miliarde de cești, ceea ce face ca afacerea cafelei să fie uriașă. Cafeaua este al doilea produs comercial după țiței, generând exporturi anuale de 15 miliarde de dolari. Cultura arborilor de cafea asigură traiul pentru 26 de milioane de fermieri în 70 de țări ale lumii.

Originar din Etiopia, arborele Coffea arabica a fost naturalizat, pe scară largă, în teritoriile cucerite de puterile colonialiste, începând cu secolul al XVI-lea. Originea comună a arborilor de cafea reprezintă și principala lor vulnerabilitate: având aceleași caracteristici genetice, capacitatea lor de evoluție, de adaptare la schimbările climatice este extrem de limitată. Oamenii de știință încearcă, acum, să obțină, prin diverse încrucișări, subspecii mai rezistente la secetă, dar înlocuirea culturilor existente va fi un proces de durată și foarte costisitor. Mai ales că Etiopia, unde s-a păstrat un bazin de diversitate al arborilor de cafea, caută să obțină maximum de profit din această comoară biologică în deceniile care au mai rămas până ce culturile sălbatice vor dispărea cu totul (din pricina încălzirii globale), după cum avertizează specialiștii.

O soluție pe termen mediu ar putea fi extinderea culturilor de Coffea canephora (cu denumirea populară Robusta), originar din pădurile subtropicale din Africa și cultivat în zone din Brazilia, Vietnam și India. Această rudă a arborelui etiopian dă rod bogat la temperaturi de 22 – 26 de grade. Dezavantajul este aroma Robustei – nu la fel de plăcută cu a cafelei arabice. De aici, prețul scăzut și absența profitului pentru cultivatori – în prezent. Însă, se lucrează la schimbarea aromei – tot prin diverse experimente genetice, evident. Din acest punct de vedere, vestea bună este că mai sunt identificate 123 de alte specii ale genului Coffea, unele rezistente chiar la temperaturi de peste 30 de grade.

Loading

Comments

comments