Vești bune din Olanda: extremiștii au obținut un scor mai mic la europarlamentare!

Geert Wilders, președinte PVV Foto: gva.be

Geert Wilders, președinte PVV
Foto: gva.be

Potrivit unui sondaj realizat în Olanda, la ieșirea de la urne, partidul extremist-populist condus de Geert Wilders (PVV) este creditat cu doar 12,2% din voturi, față de 17% în urmă cu cinci ani, ceea ce se traduce în trei locuri în Parlamentul Eeuropean, față de cele cinci mandate obținute în 2009, informează Mediafax.

Centriștii (15,6%) și creștin-democrații (15,2%), creditați cu câte patru mandate fiecare, ar urma să se claseze primii în urma alegerilor din Olanda, potrivit aceluiași sondaj. Olanda alege 26 de deputați europeni.

“Sondajele efectuate la ieșirea de la urne sunt dezamăgitoare”, a recunoscut Geert Wilders, adresându-se susținătorilor săi, încruntați, adunați într-un bar la periferia orașului Haga. El și-a exprimat regretul față de rata de participare scăzută (37%), care l-a penalizat, fără îndoială.

Geert Wilders a încheiat o alianță cu Frontul Național (FN) francez al lui Marine Le Pen și speră să se alieze, după alegeri, cu alte mișcări eurosceptice, pentru a forma un grup parlamentear puternic.

Frontul Național speră să obțină 20 de mandate în PE, în locul celor trei din prezent, vizând să se claseze primul.

În Marea Britanie, formațiunea UKIP a lui Nigel Farage (care face carieră atacând imigranții, în primul rând pe români) pare să fie favorită. Alegătorii britanici aleg 73 de eurodeputați, iar spre deosebire de Olanda niciun sondaj efectuat la ieșirea de la urne nu va fi publicat.

Loading

Comments

comments