Timișoara cere sprijinul Guvernului pentru a domoli mafia imobiliară țigănească

Cel mai bogat țigan din Banat, Ionelaș Cârpaci, judecat pentru că a vândut terenurile Primăriei Timișoara cu acte false Foto: exclusivtm.ro

Cel mai bogat țigan din Banat, Ionelaș Cârpaci, judecat pentru că a vândut terenurile Primăriei Timișoara cu acte false
Foto: exclusivtm.ro

În Timișoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt în lista monumentelor istorice.

Sute dintre clădirile vechi, inclusiv monumete istorice, aflate în zona centrală a orașului, au fost cumpărate de romi. Inițial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin amenințări sau șicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub prețul pieței, scrie Mediafax.

Conform presei locale, “romii de catifea” sau “mafia imobiliară țigănească” au pornit, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, o adevărată “vânătoare de imobile istorice”. Presa a relatat că, având ajutorul unor funcționari din Primărie, romii sau avocații lor au aflat cine sunt moștenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moștenitorilor, romii îi convingeau pe aceștia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reușeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalități, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preț redus locuințele, până deveneau proprietari pe întregul imobil, scria presa timișoreană.

Cei care s-au văzut nevoiți să-și vândă locuințele unor familii de romi povesteau că, în miez de noapte, se trezeau cu bătăi în ușă, cu inundații în casă sau chiar cu excremente pe ușa de la intrarea în locuință, iar în unele cazuri erau amenințați sau îmbrânciți.

Viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Primăria verifică acum modul în care mai mulți romi au ajuns să fie proprietari ai unor case istorice, în acest sens autoritățile cerând ajutor de la Guvern.

“Nu este vorba neapărat numai de romi, ci de casele care s-au luat și nu s-a respectat legea. Sunt clădiri luate și de blonzi cu ochi albaștri. Romii au luat cât au putut, samsarii au luat ce au putut. Romii au ocupat zona centrală, clădiri de importanță istorică, de multe ori au intrat în ele cumpărând un apartament la subsol și demisol, apoi au cumpărat apartamentele la prețuri total nerealiste, prin diferite metode. Noi continuăm ce am început. Facem controale și așteptăm rezultate. De altfel, fac controale de șapte-opt luni, să văd cum au intrat în posesie. Controalele le facem cu sprijinul celor din Primărie, am cerut inclusiv Secretariatului General al Guvernului și avem sprijin de la cel mai înalt nivel”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Una dintre cele mai bogate familii de romi din Timișoara este familia Cârpaci.

Potrivit unui document al Direcției Județene de Finanțe Timiș, obținut de corespondentul MEDIAFAX, familia Cârpaci are 144 de proprietăți, majoritatea în zona centrală a orașului, pe bulevardele C.D. Loga, Take Ionescu și Mihai Viteazu, pe Calea Dorobanților și Splaiul Tudor Vladimirescu, dar și pe strada Mihai Eminescu.

Vladimir Cârpaci, zis “Pipi”, care la începutul lunii noiembrie a evacuat Secția de Pneumologie și Laboratorul Spitalului de Copii din Timișoara, are nu mai puțin de 37 de proprietăți în Timișoara. El are 19 clădiri de locuit, 17 terenuri intravilane, un garaj și 14 parcări. Bărbatul, în vârstă de 38 de ani, are proprietăți pe bulevardul Mihai Eminescu, pe strada Cluj, pe strada Paris, pe Splaiul Tudor Vladimirescu și pe Calea Dorobanților. Ionelaș Cârpaci este, însă, cel mai bogat membru al clanului, cu o avere estimată la câteva zeci de milioane de euro, conform exclusivtm.ro. El este judecat pentru că a vândut terenuri publice, aparținând municipalității, cu acte false.

Loading

Comments

comments